Ratas apsisuko: „Facebook“ tinkle vėl plinta įkyrus ir beprasmiškas pranešimas

Lietuviškoje socialinio tinklo „Facebook“ dalyje vėl plinta žinutė, kuria vartotojai teigia draudžiantys socialiniam tinklui naudotis jų paskelbta informacija – tačiau teisininkas pastebi, kad dalinimasis tokia žinute yra beprasmis, nes vartotojai jau kurdamiesi „Facebook“ paskyrą pareiškia tam sutikimą, ir jei nori iš tiesų efektyviai apriboti savo skelbiamos informacijos sklaidą, iš tiesų turėtų ištrinti savo paskyrą.

 Lietuviškajame „Facebook“ plinta beprasmiška žinutė.<br> 123rf / ekrano nuotr., lrytas.lt mont.
 Lietuviškajame „Facebook“ plinta beprasmiška žinutė.<br> 123rf / ekrano nuotr., lrytas.lt mont.
 „Facebook“ plintanti beprasmiška žinutė.<br> Ekrano nuotr.
 „Facebook“ plintanti beprasmiška žinutė.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 13, 2023, 3:24 PM

„Pirmasis šių metų grybas!“ „Štai mūsų n-tokas/n-tokė su kardeliu rugsėjo pirmąją!“ „Kada pagaliau įjungs šildymą???“ „Pirmasis šių metų sniegas!“ „Pirmoji šių metų žibutė!“ „Kada pagaliau išjungs šildymą???“ „Aš nesutinku, kad „Facebookas“ naudotų mano [...]“.

Kas bendro tarp šių sakinių? Tai, kad juos nuo neatmenamų laikų cikliškai galima pamatyti lietuviškajame „Facebook“ – ir kadangi dar ne laikas žibutėms bei verksmams dėl šildymui deginamų pinigų, panašu, dabar atėjo nurodinėjimo „Facebookui“ laikas: nes ši įkyri ir beprasmiška žinutė ir vėl plinta lietuviškojoje socialinio tinklo dalyje.

Tiesą sakant, šitai žinutei – jau daugiau nei dešimt metų: kaip rašo miesto ir interneto legendų tyrimų svetainė Snopes.com, seniausia atsekama šios žinutės versija datuojama 2012 m., kai jau tada jau buvo gąsdinama, kad „Facebook“ ir „Instagram“ „nuo rytojaus galės“ neatsiklausę naudoti vartotojų publikuotas nuotraukas, ir norint to išvengti, užtenka pareikšti savo paskyroje, kad vartotojas esą tai uždraudžia. Nors savo ruožtu tokios žinutės ištakos – dar senesnės: siekia 2002 m.

Deja, realybė yra tokia, kad tokia galimybė „Facebook“ iš tiesų egzistuoja, ir vartotojas su tuo sutinka kurdamasis savo paskyrą šiame socialiniame tinkle. Ir jos įrašo paskelbimas neanuliuoja tokios socialinio tinklo galių, „Facebook“ rašo juristas Tomas Chochrin.

„Kai jūs susikuriate paskyrą bet kokioje socialinio tinklo platformoje, kažkurioje stadijoje jūs sutinkate su to tinklo sąlygomis. Žinoma, nors 99,9 proc. vartotojų tų sąlygų neskaito, tai nereiškia, kad esate atleisti nuo šių sąlygų akceptavimu prisiimtų teisių ir pareigų. Taip yra todėl, kad akceptuodami sąlygas jūs sukuriate sutartinį teisiškai saistantį santykį su "Facebook". O sutartis jos šalimis turi įstatymo galią“, – teigia specialistas ir primena „Facebook“ sąlygų fragmentą:

„3. Leidimai, kuriuos mums suteikiate

Kad galėtume teikti paslaugas, mums reikia tam tikrų jūsų leidimų:

Leidimas naudoti jūsų sukurtą ir bendrinamą turinį: kai kuris turinys, kuriuo dalijatės arba kurį įkeliate – pavyzdžiui, nuotraukos ar vaizdo įrašai – gali būti saugomas intelektinės nuosavybės teisės aktais.

Intelektinės nuosavybės teisės (pvz., autorių teisės ar prekių ženklai) į bet kokį tokį turinį, kurį sukuriate ir bendrinate „Facebook“ ir kituose jūsų naudojamuose „Meta Company“ produktuose, priklauso jums. Nė viena šių Sąlygų nuostata neatima jūsų teisių į savo turinį. Galite laisvai dalytis savo turiniu su bet kuriuo kitu asmeniu, kur tik norite.

Tačiau, kad galėtume teikti savo paslaugas, mums reikia, kad suteiktumėte mums tam tikrus teisinius leidimus (vadinamus „licencija“) naudoti šį turinį. Tai daroma tik mūsų Produktų ir paslaugų teikimo ir tobulinimo tikslais, kaip aprašyta 1 skyriuje.

Konkrečiai, kai dalijatės, publikuojate ar įkeliate turinį, kuriam taikomos intelektinės nuosavybės teisės mūsų Produktuose arba kuris yra susijęs su jais, suteikiate mums neišimtinę, perduodamą, sublicencijuojamą, nemokamą ir visapasaulinę licenciją priimti, naudoti, platinti, keisti, leisti, kopijuoti, viešai atlikti ar rodyti, versti ir kurti išvestinius jūsų turinio kūrinius (atsižvelgiant į jūsų privatumo ir programos nustatymus). Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, jei bendrinate nuotrauką „Facebook“, suteikiate mums leidimą ją saugoti, kopijuoti ir bendrinti su kitais (vėlgi, atsižvelgiant į jūsų nustatymus) – pvz., „Meta“ produktais ar paslaugų teikėjais, kurie palaiko šiuos produktus ir paslaugas. Ši licencija baigsis, kai jūsų turinys bus pašalintas iš mūsų sistemų“.

„Taigi, tokie yra jūsų įsipareigojimai. Sutartis yra dviejų šalių valios sutaptis dėl būsimų ar esamų teisinių įsipareigojimų. Valios sutaptis įprastai turi prioritetą prieš vienašalius pareiškimus (ypač tuos, kurie išreikšti juos iškomunikuojant netinkamoje vietoje). Taigi, galite nekritiškai dalintis spamu savo sienose, bet tai niekaip nepakeis jūsų prisiimtų sutartinių įsipareigojimų „Facebookui“, – teigia T. Chochrin.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.