Rusija Ukrainoje pirmą kartą prarado unikalų karo trofėjų

Ukrainos karinės pajėgos sunaikino pirmąjį okupantų „BMP-1U Škval“, kurį rusai užgrobė per karą Gruzijoje ir laikė kaip eksponatą, praneša „Militarnyj“.

Ukrainos karinės pajėgos sunaikino pirmąjį okupantų „BMP-1U Škval“, kurį rusai užgrobė per karą Gruzijoje ir laikė kaip eksponatą.<br>Btvt.info, atvirųjų šaltinių nuotr., lrytas.lt mont.
Ukrainos karinės pajėgos sunaikino pirmąjį okupantų „BMP-1U Škval“, kurį rusai užgrobė per karą Gruzijoje ir laikė kaip eksponatą.<br>Btvt.info, atvirųjų šaltinių nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2023, 8:11 PM

Ukrainos 47-osios mechanizuotosios brigados kariai paskelbė vaizdus, kuriuose matyti sunaikinta pėstininkų kovos mašina „BMP-1U“. Šios kovos mašinos buvo pagamintos Ukrainoje ir Rusijos užgrobtos per Rusijos ir Sakartvelo karą 2008 m.

Apie šių kovos mašinų panaudojimą fronto linijoje pirmą kartą pranešta dar rugsėjo viduryje. Tačiau paskelbtame vaizdo įraše dėl prastos kokybės nebuvo galima patikimai nustatyti kovos mašinų modifikacijos.

Naujuose kadruose užfiksuota, kaip dėl šaudmenų sprogimo nuplėšta ant „BMP-1U“ sumontuota nuotolinio valdymo ginklų stotis „KBA-105 Škval“.

Pažymėtina, kad vietoj ukrainietiško 30 mm automatinio ginklo „ZTM-1“ rusai modulyje sumontavo sovietinį ginklą „2A72“. Ukrainietiškas ginklas konstrukciškai panašus į sovietinį, tačiau jis turi specialią konstrukciją, kuri šaudant labiau fiksuoja vamzdį, kad sumažintų vibraciją.

Be to, modulyje trūksta kulkosvaidžio ir prieštankinių valdomų raketų „Konkurs“ paleidimo įrenginio. Visi šie elementai galėjo būti išmontuoti, kad būtų paprasčiau parengti muziejaus eksponatą išsiuntimui į frontą.

„BMP-1U Škval“

„BMP-1U“ yra ukrainietiška sovietinės pėstininkų kovos mašinos modernizacija, sukurta 1990-ųjų pabaigoje.

Pagrindiniai pakeitimai pirmiausia palietė ginkluotės sistemą. Vietoj senojo vienviečio bokštelio su 73 mm pagrindiniu pabūklu, 7,62 mm kulkosvaidžiu ir prieštankinių valdomų raketų paleidimo įrenginiu, sumontuotas naujas unifikuotas „KBA-105 Škval“ kovinis modulis. Jis apginkluotas 30 mm automatiniu pabūklu „ZTM-1“, 7,62 mm kulkosvaidžiu „KT-7“,62 ir 30 mm automatiniu granatsvaidžiu „KB-117“.

Atvirieji šaltiniai praneša, kad per 2008 m. rugpjūčio mėn. vykusį Rusijos ir Sakartvelo karą Rusijos kariuomenė užgrobė net 14 kartvelų „BMP-1U Škval“. Iš viso iki karo pradžios Ukraina į Sakartvelą pristatė 15 tokių pėstininkų kovos mašinų.

Parengta pagal „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.