Ukrainiečiai atvėrė savo „Juodąją dėžę“: joje glūdėję slapti ginklai Rusijai jau pridarė 900 milijonų dolerių nuostolių

Dronas „Bober“ (liet. „Bebras“) ir kiti ginklai, prie kurių prisidėjo pernai pradėta sutelktinio finansavimo kampanija, pridarė Rusijos kariuomenei nuostolių, kurių vertė prilygsta 900 mln. dolerių, praneša „Defence Express“.

Dronas „Bober“ (liet. „Bebras“) ir kiti ginklai, prie kurių prisidėjo pernai pradėta sutelktinio finansavimo kampanija, pridarė Rusijos kariuomenei nuostolių, kurių vertė prilygsta 900 mln. dolerių.<br>Fondo „Come Back Alive“ iliustracija.
Dronas „Bober“ (liet. „Bebras“) ir kiti ginklai, prie kurių prisidėjo pernai pradėta sutelktinio finansavimo kampanija, pridarė Rusijos kariuomenei nuostolių, kurių vertė prilygsta 900 mln. dolerių.<br>Fondo „Come Back Alive“ iliustracija.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2023, 5:11 PM

Ukrainos gynybos žvalgyba (GUR) atskleidė anksčiau nežinomą informaciją apie „Bebrą“ – Ukrainoje pagamintą droną kamikadzę, pagarsėjusį 2023 m. rugpjūčio mėn. smūgiais Maskvai ir kitiems itin svarbiems Rusijos objektams.

„Šis bepilotis orlaivis gali sunaikinti svarbius priešo karinius objektus iki 800 kilometrų atstumu“, – apie „Bebrą“ pasakojo vieno iš GUR specialiųjų pajėgų padalinių narys.

GUR atstovas sakė, kad „Bebras“ yra tik vienas iš „Black Box“ (liet. „Juodosios dėžės“) – prieš metus pradėto projekto, vykdomo bendradarbiaujant su fondu „Повернись живим“ (liet. „Sugrįžk gyvas“) ir tinklaraštininku Igoriu Lachenkovu, – objektų.

Ambicingas šios lėšų rinkimo akcijos tikslas buvo surinkti 230 mln. grivinų (beveik 6,3 mln. dolerių) – nors niekas nežinojo, kas už šias lėšas bus įsigyta.

„Bebras“ jau pademonstravo savo veiksmingumą sunaikindamas gamyklą, gaminančią elektroniką tokioms raketoms kaip „Kh-31“, „Kh-35“ ir „Kh-59“, taip pat sandėlį, kuriame „buvo laikomos balistinių raketų sistemų raketų dalys“, rašoma lėšų rinkimo organizatoriaus, labdaros fondo „Sugrįžk gyvas“, pranešime spaudai.

Šio drono pristatymas įvyko gegužės mėnesį, ir tuo metu nebuvo žinomos nei charakteristikos, nei paskirtis. Visa tai iš dalies paaiškėjo liepos mėnesį, kai „Bebras“ smogė į Maskvos centrą.

Atakos prieš Rusijos sostinę galėjo būti šių dronų „bandymų poligonas“, leidęs Ukrainos vadovybei įvertinti drono potencialą priešiškoje teritorijoje, stipriai apsaugotoje priešlėktuvine gynyba ir elektroninės kovos sistemomis.

Per aštuonis mėnesius (nuo 2023 m. sausio iki rugpjūčio) projekto „Juodoji dėžė“ lėšomis įsigyti ginklai Rusijos kariuomenei pridarė nuostolių už 900 mln. dolerių, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.