Įspūdinga: Ukrainos snaiperis pasiekė pasaulinį rekordą

Skelbiama, kad Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) snaiperis ir specialiųjų operacijų karys sėkmingai pataikė į Rusijos kareivį iš 3800 metrų atstumo – ir pasiekė naują pasaulio snaiperio šūvio rekordą.

 Skelbiama, kad Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) snaiperis ir specialiųjų operacijų karys sėkmingai pataikė į Rusijos kareivį iš 3800 metrų atstumo (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
 Skelbiama, kad Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) snaiperis ir specialiųjų operacijų karys sėkmingai pataikė į Rusijos kareivį iš 3800 metrų atstumo (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-20 08:40, atnaujinta 2023-11-20 11:18

Iki šiol ilgiausio patvirtinto taiklaus snaiperio šūvio rekordas 2017 m. buvo pasiektas Irake – kanadietis snaiperis nukovė priešą iš 3540 metrų atstumo. Dar anksčiau šis titulas priklausė britų snaiperiui Craigui Harrisonui, kuris 2009 m. Afganistane nukovė Talibano kovotoją, šūvį atlikęs iš 2475 metrų atstumo.

Šiam neeiliniam pasiekimui pagrįsti buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame aiškiai užfiksuotas tikslus pataikymas į Rusijos kareivį ir netoliese buvusių okupantų išgąstis, rašoma žinutėje.

„SBU snaiperiai perrašo pasaulines snaiperių šaudymo taisykles, demonstruodami neprilygstamus gebėjimus efektyviai veikti nepaprastu atstumu“, – sakoma oficialiame pareiškime.

Šį rekordinį šūvį atliko specialistas, naudojantis Ukrainoje pagamintą stambiakalibrį prieštechnikinį snaiperinį šautuvą „Horizon's Lord“ („Volodar Obriyu“).

Šiame šautuve naudojamas šovinys yra naujai sukurtas .50 kalibro šovinys, žinomas kaip 12,7x114HL (tikriausiai žymintis „Horizon's Lord“), pagamintas sumažinus 14,5x114 mm šovinį.

Apie prieštechnikinius šautuvus

Prieštechnikinis šautuvas (angl. anti-materiel, AMR) – tai šautuvas, skirtas naudoti prieš karinę įrangą, statinius ir kitus techninius (materialinius) taikinius. Prieštechnikiniai šautuvai yra žymiai didesnio kalibro nei įprastiniai šautuvai ir naudojami įrangai – pavyzdžiui, varikliams ir nešarvuotiems arba lengvai šarvuotiems taikiniams – naikinti.

Nors šiuolaikinės šarvuotos transporto priemonės yra atsparios prieštechnikiniams šautuvams, padidintas atstumas ir skvarbumas vis dar turi daug šiuolaikinių pritaikymų. Nors ir neskirti naudoti prieš žmogiškuosius taikinius, prieštechnikinių šautuvų kulkos svoris ir greitis suteikia jiems išskirtines tolimojo nuotolio galimybes net ir lyginant su tam skirtais snaiperių šautuvais.

Prieštechnikiniai šautuvai kilo iš prieštankinių šautuvų, kurie savo ruožtu atsirado Pirmojo pasaulinio karo metais. Vienas populiariausių prieštankinių šautuvų šiais laikais yra „Barrett M107“ – ir ne tik dėl jo naudojimo karuose, bet ir dėl to, kad jis kai kuriose šalyse yra prieinamas ir civiliams.

Parengta pagal „Defence Blog“, „Newsweek“, „Yahoo News“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.