Šį mėnesį pirmą kartą į orą pakilo būsimas JAV bombonešis Tai – pirmasis pasaulyje šeštosios kartos karinis lėktuvas

Šį mėnesį pirmą kartą į orą pakilo naujausias ir būsimas JAV kariuomenės bombonešis „B-21 Raider“, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės ekspertas Darius Antanaitis. Anot jo, tai pirmas suprojektuotas ir pagamintas tokio tipo kovinis lėktuvas per paskutinį trečdalį amžiaus.

 Šį mėnesį pirmą kartą į orą pakilo naujausias ir būsimas JAV kariuomenės bombonešis „B-21 Raider“.<br> Wikimedia commons
 Šį mėnesį pirmą kartą į orą pakilo naujausias ir būsimas JAV kariuomenės bombonešis „B-21 Raider“.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-20 19:37, atnaujinta 2023-11-20 19:38

„B-21 Raider“ skirtas gabenti branduolinę ginkluotę ir jis ateityje pakeis dabar naudojamus „B-1“ ir „B-2“. Iš viso JAV kariuomenė planuoja įsigyti 100 vnt naujų bombonešių“, – pasakoja karininkas.

Jo teigimu, beveik kiekviena projekto detalė yra slapta. „Taip siekiama neleisti Kinijai sužinoti technologines paslaptis. Panašios saugumo priemonės buvo naudojamos ir kuriant kitą kovos lėktuvą „F-35““, – aiškina specialistas.

Kaip pasakoja D. Antanaitis, „B-21 Raider“ naudoja „nematomumo“ technologijas ir yra sunkiai aptinkamas radarais. Jo paskirtis – atlikti ilgo nuotolio skrydžius, likti nepastebėtam priešo oro gynybos ir atlikti branduolinį smūgį priešo strateginės reikšmės taikiniams.

„Branduolinę ginkluotę nešantys koviniai lėktuvai yra viena iš JAV „branduolinės triados“ dalis. Kitos dvi – požeminiuose šachtose esančios branduolinius užtaisus nešančios raketos bei povandeniniai laivai, taip pat ginkluoti branduoliniais užtaisais“, – apibendrina D. Ananaitis.

Kiek žinoma iš atvirųjų šaltinių, bombonešio kūrimo ištakos siekia 2011 m., o lėktuvo kūrimo konursą 2015 m. laimėjo „Northrop Grumman“. Pati kompanija „B-21 Raider“ apibūdina kaip „pirmąjį pasaulyje šeštosios kartos karinį lėktuvą“.

2022 m. gruodį buvo apskaičiuota, kad lėktuvo „B-21“ kaina siekia 700 mln. dolerių. O Karinių oro pajėgų pareigūnai apskaičiavo, kad per 30 metų 100 lėktuvų „B-21“ parko kūrimui, įsigijimui ir eksploatavimui jie išleis mažiausiai 203 mlrd. dolerių.

Planuojama, kad iki penktojo dešimtmečio m. „B-21“ pakeis 45 JAV karinių oro pajėgų strateginius bombonešius „B-1“, pagamintus devintajame dešimtmetyje – ir 20 strateginių bombonešių „B-2“, pagamintų dešimtajame dešimtmetyje. „B-21“ galiausiai gali pakeisti ir „B-52“, kuris, kaip planuojama, bus naudojamas dar daug dešimtmečių.

Techninės carakteristikos

  • Naudingasis kovinis krovinys: 9100 kg
  • Ilgis: 16 m
  • Sparnų mojis: 40 m
  • Tuščias orlaivis sveria 31 751 kg
  • Didžiausias kilimo svoris: 81 647 kg
  • Varikliai: du „Pratt & Whitney PW9000“ turbovarikliai, kiekvieno traukos jėga 120 kN
  • Maksimalus greitis: 0,8+ macho

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.