Ukrainiečiai sėkmingai naikina rusų „nesustabdomas“ hipergarsines raketas: štai kiek jų jau pavyko atremti

Nors Rusija savo hipergarsinę raketą „Kh-47 Kinžal“ sukūrė specialiai tam, kad ji prasiskverbtų pro priešraketinę gynybą, Ukrainos ginkluotosios pajėgos ne tik paneigė mitą apie jos galimybes, bet ir sukompromitavo patį šios raketos egzistavimo tikslą, rašo „Defense Express“.

Priešraketinė sistema „Patriot“.<br>„Missile Threat“ nuotr.
Priešraketinė sistema „Patriot“.<br>„Missile Threat“ nuotr.
Rusijos naikintuvas „MiG-31K“ neša hipergarsinę raketą „Kinžal“.<br>Wikimedia commons
Rusijos naikintuvas „MiG-31K“ neša hipergarsinę raketą „Kinžal“.<br>Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 28, 2023, 1:12 PM, atnaujinta Nov 28, 2023, 1:13 PM

Nuo pirmojo „Kinžal“ perėmimo gegužės 4 d. virš Kijevo iš viso buvo perimta 15 šio tipo raketų, sako Ukrainos karinių oro pajėgų pareigūnas.

13 „Kinžal“ buvo nukreiptos į Kijevą, kurį saugo amerikiečių sukurta priešraketinė sistema „Patriot“. Dar viena raketa „Kinžal“ buvo perimta, kai buvo nukreipta į kitą taikinį. Rugpjūčio 11 d. keturių raketų grupė buvo pakeliui į oro uostą netoli Kolomyjos. Viena iš jų buvo perimta Kijevo srityje, kitoms trims pavyko praskrieti, bet jos nepasiekė taikinio.

Įspūdinga tai, kad Ukrainos operatoriai numušė hipergarsinę balistinę raketą jos skrydžio viduryje – viešai prieinamame sistemos „Patriot“ aprašyme apie tokią galimybę net neužsimenama.

„Kh-47 Kinžal“

Rusijos kariuomenė teigia, kad „Kinžal“ veikimo nuotolis siekia iki 2000 kilometrų, o jos didžiausias greitis – 10 machų – yra 10 kartų didesnis nei garso, todėl ją sunku sulaikyti. Be to, teigiama, kad skrisdama hipergarsiniu greičiu raketa atlieka staigius manevrus, leidžiančius išvengti priešo priešraketinės gynybos. Maždaug 480 kg raketos naudingąjį krovinį paprastai sudaro didelės sprogstamosios galios kovinė galvutė.

Dėl labai didelio greičio ir sunkios kovinės galvutės raketos gali lengviau prasiskverbti į stipriai šarvuotus taikinius.

Kremlius tvirtino, kad dabartiniais Vakarų ginklais rusų naikintuvais paleidžiama raketa „Kinžal“ yra „nesustabdoma“.

Hipergarsinės raketos „Kinžal“ yra vienas iš kelių aukštųjų technologijų ginklų, kuriuos Rusija pristatė 2018 m. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jas pavadino „idealiu ginklu“.

„Patriot“

„Patriot“ – tai amerikiečių kompanijos „Raytheon Technologies Corp“ sukurta oro gynybos sistema, kurios pilnas pavadinimas iš tiesų yra „Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target“ (liet. fazinės matricos sekimo radaras, skirtas taikiniui perimti) – ir ši sistema yra laikoma viena pažangiausių JAV oro gynybos sistemų.

Pirmą kartą sistema buvo panaudota 1991 m. Persijos įlankos karo metu, kai „Patriot“ baterijos saugojo Saudo Arabiją, Kuveitą ir Izraelį, o vėliau – 2003 m. JAV invazijos į Iraką metu.

Tai mobili sistema, kurią paprastai sudaro galingas radaras, valdymo stotis, elektros generatorius, paleidimo stotys ir kitos pagalbinės transporto priemonės. Sistema gali pasižymėti skirtingomis galimybėmis, priklausomai nuo naudojamo raketos-perėmėjos tipo.

Parengta pagal „Defense Express“, „Defence Blog“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.