„Spotify“ atleis apie penktadalį darbuotojų

Švedų muzikos transliavimo internetu milžinė „Spotify“ pirmadienį pranešė sumažinsianti savo darbuotojų skaičių maždaug 17 proc.

Švedų muzikos transliavimo internetu milžinė „Spotify“ pirmadienį pranešė sumažinsianti savo darbuotojų skaičių maždaug 17 proc.<br>123RF nuotr.
Švedų muzikos transliavimo internetu milžinė „Spotify“ pirmadienį pranešė sumažinsianti savo darbuotojų skaičių maždaug 17 proc.<br>123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2023, 10:56 AM, atnaujinta Dec 4, 2023, 11:40 AM

Naujienų agentūra AFP susipažino su laišku personalui, kuriame įmonės generalinis direktorius Danielis Ekas prakalbo apie „sudėtingą“ sprendimą sumažinti „Spotify“ darbo jėgą.

Spalį bendrovė teigė užfiksavusi retą ketvirčio veiklos pelną, siekiantį 32 mln. eurų, palyginti su 228 mln. eurų nuostoliais per tą patį laikotarpį prieš metus, o aktyvių vartotojų skaičius trečią ketvirtį išaugo 26 proc.

„Suprantu, kad tokio dydžio apkarpymas daugeliui atrodys stebėtinai didelis, atsižvelgiant į pastarąją teigiamą pajamų ataskaitą ir mūsų veiklos rezultatus“, – laiške darbuotojams tvirtino D. Ekas. Jis nurodė, kad 2020 m. ir 2021 m. įmonė „pasinaudojo galimybe, kurią suteikė mažesnės kapitalo sąnaudos, ir gausiai investavo į komandos ekspansiją, turinio plėtrą, rinkodarą ir naujas vertikales“.

„Tačiau dabar esame atsidūrę visiškai kitokioje aplinkoje. Nepaisant šįmet dėtų pastangų sumažinti išlaidas, mūsų išlaidų struktūra vis dar yra per didelė“, – pažymėjo „Spotify“ vadovas.

„Spotify“ nuo įkūrimo gausiai investuoja, kad galėtų paskatinti augimą, plėsdamasi į naujas rinkas ir siūlydama išskirtinį turinį, kaip tinklalaidės.

2017 m. įmonė turėjo apie 3000 darbuotojų, tačiau iki 2022 m. pabaigos šis skaičius daugiau kaip patrigubėjo, iki maždaug 9800.

Bendrovė niekada nėra užfiksavusi metinio grynojo pelno ir tik retkarčiais uždirba ketvirčio pelną, nepaisant jos sėkmingumo internetinės muzikos rinkoje.

Išmokos muzikantams

Tačiau „Spotify“ sulaukia ir daug kritikos už tai, kad moka pernelyg mažas išmokas muzikantams. Skaičiuojama, kad muzikantams už vienos dainos transliaciją išmokama vos 0,003 JAV dolerio, kas daugumai nesudaro net minimalaus pragyvenimo lygio.

„Kaip suprantu, šiais metais „Spotify“ mano dainos buvo transliuojamos daugiau nei 80 milijonų kartų“, – vaizdo įraše nurodė muzikinių parodijų kūrėjas „Weird Al“ Yankovicius. – Taigi, jei teisingai skaičiuoju, tai reiškia, kad uždirbau... 12 dolerių“.

Dar viena naujiena – pranešta, kad nuo 2024 m. „Spotify“ išvis nemokės už kūrinius, kurie bus surinkę mažiau nei 1000 transliacijų. Tai yra, norint gauti autorinį atlyginimą, atlikėjų kūriniai per 12 mėnesių laikotarpį turės surinkti ne mažiau kaip 1000 transliacijų, t. y. daugiau kaip 80 transliacijų per mėnesį. Žemiau šios ribos esančios dainos autorinio atlyginimo negaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo