5G technologijos panaudojimo sprendimams paskirstyti 24 mln. eurų

Susisiekimo ministerija pagal įgyvendinamą inovacijų skatinimo priemonę „Sandbox“ (liet. smėliadėžė) naujos kartos 5G ryšiu grįstas technologijas kursiančioms šalies įmonėms paskirstė beveik 24 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) investicijų. Iki 2026 metų bus įgyvendinami 25 išmanieji sprendimai įvairiose srityse – nuo inovatyvios logistikos ir bepiločių valdymo sistemų iki sveikatos išmaniosios priežiūros.

  Iki 2026 metų bus įgyvendinami 25 išmanieji sprendimai įvairiose srityse – nuo inovatyvios logistikos ir bepiločių valdymo sistemų iki sveikatos išmaniosios priežiūros.<br> 123rf iliustr.
  Iki 2026 metų bus įgyvendinami 25 išmanieji sprendimai įvairiose srityse – nuo inovatyvios logistikos ir bepiločių valdymo sistemų iki sveikatos išmaniosios priežiūros.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-14 15:52

Susisiekimo ministerija pagal inovacijų skatinimo priemonę „Sandbox“ šiemet skelbė du kvietimus – vienas buvo skirtas verslo, mokslo ir viešojo sektoriaus konsorciumams, kitas – išimtinai startuoliams. Abiejose atrankose atrinkti laimėtojai ir skirtas finansavimas.

„Ši iniciatyva sulaukė didžiulio susidomėjimo: iš viso gautos ir vertintos net 58 paraiškos 123 mln. eurų sumai. Tai įrodo, kad technologijas kuriančios šalies įmonės ne tik nori, bet yra pasirengusios vystyti inovatyvias idėjas panaudodamos 5G ryšį, galintį padėti įgyvendinti net drąsiausius sumanymus. Jau po kelerių metų išvysime pirmuosius produktus, o mes per tą laiką sieksime tobulinti reguliacinę aplinką, kad galėtumėme eiti žingsnis į žingsnį kartu su besivystančiomis technologijomis“, – sako susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

17-ai verslo ir mokslo konsorciumų projektų paskirstyta 23,6 mln. eurų. Tarp finansavimą gavusių projektų – sprendimai, skirti patogesnėms kelionėms viešuoju transportu, išmaniajam automobilių parkavimui, vairuotojų mokymui ir testavimui, taip pat išmaniosios sistemos logistikos sektoriui, bepilotės valdymo sistemos, su sveikatos bei aplinkos apsauga susiję novatoriški sprendimai.

8 startuolių planuojamiems įgyventi projektams paskirstyta 386,5 tūkst. eurų. Bus įgyvendinamos tokios startuolių idėjos kaip siuntų pristatymo ir krovinių vežimo maršrutų optimizavimas, sprendimai autonomiškai valdomoms judėjimo priemonėms bei kt.

5G ryšiu paremtus inovatyvius sprendimus skatinanti „Sandbox“ iniciatyva sulaukė pripažinimo tarptautiniu lygiu: „Emerging Europe“ (liet. – „Kylančios Europos“) apdovanojimuose Briuselyje iškovojo antrąją vietą nominacijoje „Metų šiuolaikinės ir ateičiai veiksmingos politikos formavimo iniciatyvos“. Ši priemonė finansuojama ES ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“ lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.