Pateikė šlykštaus karo nusikaltimo įrodymus: rusai ukrainiečių karo belaisvius naudoja kaip gyvąjį skydą

Rusijos užpuolikai per puolimus kaip gyvąjį skydą vėl naudoja ukrainiečius karo belaisvius. Radijas „Svoboda“ iš Ukrainos kariuomenės gavo dronu padarytą vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip rusų kareivai, grasindami ginklu, veda į nelaisvę paimtus ukrainiečių karius link ukrainiečių pozicijų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 12:32 PM

Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas Zaporožės regione, netoli ukrainiečių pozicijų netoli Robotynės kaimo. Vaizdo įraše matyti, kaip grupė Rusijos kariuomenės kareivių, laikydami kovai paruoštus automatus, eina Ukrainos pozicijų link. Priekyje jų eina neginkluoti asmenys, iškėlę rankas.

Operatoriui priartinus drono kamerą, matyti, kad yra trys neginkluoti vyrai, vilkintys uniformas, kurios skiriasi nuo ginkluotų vyrų uniformų – greičiausiai tai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų uniformos.

Protarpiais rusų kariai šaudo iš automatų į ukrainiečių pozicijas. Įraše matyti, kaip vienas iš rusų karių prisidengė ukrainiečių karo belaisviu, viena ranka prilaikydamas karo belaisvio petį, o kita laikydamas šturmo šautuvą. Po kelių sekundžių kitas Rusijos kariuomenės karys meta kažkokį daiktą Ukrainos pozicijų kryptimi – tikriausiai granatą.

Dar po kelių sekundžių prasideda mūšis – prie rusų karių ir neginkluotų žmonių grupės kažkas sprogsta, greičiausiai granata. Tada Ukrainos gynybos pajėgos atidengia ugnį į grupę – rusų kariai pritupia, bet toliau juda į priekį, slėpdamiesi už ukrainiečių belaisvių.

Rusų kareiviai slepiasi už duobių, krūmų ir kalvų, kad apsisaugotų nuo Ukrainos kariuomenės ugnies. Tuo tarpu vienas iš karo belaisvių klūpo priešais juos, žiūrėdamas rusų karių puolimo kryptimi. Po kelių sekundžių rusų kareivis iššauna iš savo automatinio šautuvo vieno iš belaisvių kryptimi, tada grupė neginkluotų vyrų susirenka į vieną vietą atviroje erdvėje.

Jie pradeda bėgti į priešingą pusę nuo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijų, o paskui juos bėga rusų kareiviai, nukreipę į juos ginklus. Vienas iš karo belaisvių pradeda greitai bėgti, atsiplėšia nuo rusų kareivių grupės. Rusas iššauna į jo pusę.

Po kelių sekundžių rusų kareivis paleidžia dar vieną šūvį beginklių vyrų, bėgančių nuo Ukrainos kariuomenės pozicijų, kryptimi – ir kamera pasislenka tolyn. Po kelių sekundžių, kai drono operatorius vėl priartina vaizdą, ant žemės jau guli Ukrainos ginkluotųjų pajėgų uniformą vilkinčio kario kūnas.

Šiuo metu Ukrainos kariuomenė neturi jokios informacijos apie šių ukrainiečių karo belaisvių likimą. Ukrainos gynybos žvalgybos duomenimis, šiame sektoriuje kovoja Rusijos ginkluotųjų pajėgų 234-ojo gvardijos oro desanto pulko pajėgos.

Pasak portalo „Militarnyj“, tai nebe pirmas toks atvejis: Rusijos okupantai, naudodamiesi ukrainiečių karo belaisviais, taiko „gyvojo skydo“ taktiką nuo pat 2022 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.