Ukrainos pajėgos gavo tolimojo nuotolio ginklą, skirtą smogti Rusijai iki 750 km atstumu – ir tai dar ne viskas

Ukrainos bendrovė pristatė savižudį droną, kuris gali tapti galingu, nebrangiu tolimojo nuotolio ginklu, kuriuo Ukrainos ginkluotosios pajėgos galėtų smogti priešui. Bendrovė teigia, kad iš pradžių gali užtikrinti 100 tokių bepiločių orlaivių gamybą per mėnesį, praneša „Defense Express“.

Skelbiama, kad bepiločio orlaivio „AQ 400 Scythe“ veikimo nuotolis yra 750 km.<br>„Terminal Autonomy“ nuotr.
Skelbiama, kad bepiločio orlaivio „AQ 400 Scythe“ veikimo nuotolis yra 750 km.<br>„Terminal Autonomy“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2023, 8:47 AM, atnaujinta Dec 19, 2023, 8:54 AM

Bendrovė „Terminal Autonomy“ (buvusi bendrovė „One Way Aerospace“) savo „LinkedIn“ paskyroje paskelbė nuotraukų, kurios gali reikšti, kad Ukrainos gynybos pajėgos jau gavo tolimojo nuotolio dronų kamikadzių, pavadintų „AQ 400 Scythe“, partiją.

Be to, bendrovė pažymi, kad ji baigė šio ginklo serijinei gamybai reikalingų komponentų, kurių pradinis gamybos pajėgumas – 100 vienetų per mėnesį, pirkimą. Bendrovė taip pat pranešė, kad ateityje šį skaičių gali padidinti penkis kartus – iki 500 vienetų per mėnesį, tačiau nenurodė šio projekto įgyvendinimo terminų.

Skelbiama, kad bepiločio orlaivio „AQ 400 Scythe“ veikimo nuotolis yra 750 km. Per mėnesį pagaminus šimtus šių bepiločių orlaivių, Ukraina galėtų reguliariai vykdyti atakas prieš Rusijos teritorijoje esančius objektus.

Didžiausias bepiločio orlaivio kilimo svoris yra 100 kg, iš kurių 32 kg sudaro kovinė galvutė (bendra naudingoji apkrova – 43 kg), o sumažinus skrydžio nuotolį šį skaičių galima padidinti iki 70 kg. Palyginimui, dronų kamikadzių „Shahed“, kuriais rusai terorizuoja Ukrainą, kovinė galvutė yra 40 kg.

Kitos bepiločio orlaivio „AQ 400 Scythe“ charakteristikos:

  • sparnų plotis – 2,3 m,
  • kreiserinis greitis – 144 km/val.,
  • skrydžio trukmė – 6,5 valandos.

Droną galima paleisti iš katapultos arba nuo pakilimo tako. Kitų duomenų bendrovė neatskleidžia.

Neatmetama galimybė, kad šis dronas jau buvo išbandytas mūšio lauke, atsižvelgiant į pastaruoju metu suintensyvėjusias masines dronų atakas prieš objektus laikinai okupuotame Kryme. Nors, žinoma, gali būti, kad šiose atakose dalyvavo ir kiti Ukrainos gynybos pajėgose tarnaujantys tolimojo nuotolio bepiločiai orlaiviai.

Taip pat anksčiau bendrovė „Terminal Autonomy“ pranešė, kad kartu su bepiločiu orlaiviu „AQ 400 Scythe“, kuria ir nebrangią sparnuotąją raketą.

Tokios raketos veikimo nuotolis turėtų būti 1 000 km, greitis – 350 km/val., kitų detalių, pirmiausia, kokia galėtų būti kovinė galvutė, nepateikta. O apytikrė tokio ginklo vieneto kaina buvo paskelbta mažesnė nei 100 tūkst. dolerių, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.