Ukrainiečiai atskleidė savo naują ginklą – sako, kad greičiu jam neprilygsta niekas

Ukrainos saugumo tarnyba pademonstravo anksčiau neatskleistą jūrinį bepilotį. Jūrų dronas „Kozak Mamai“ yra vienas iš ginklų, kuriuos Ukrainos pajėgos aktyviai naudoja smūgiams į Juodojoje jūroje į pietus nuo Ukrainos veikiantiems Rusijos karo laivams. Jis taip pat buvo panaudotas Krymo tiltui atakuoti, TSN.ua televizijos žurnalistui Andrijus Caplijenko papasakojo Ukrainos saugumo tarnybos pareigūnai.

 Ukrainos saugumo tarnyba pademonstravo anksčiau neatskleistą jūrinį bepilotį – jūrų droną „Kozak Mamai“.<br>  Ukrainos saugumo tarnybos nuotr.
 Ukrainos saugumo tarnyba pademonstravo anksčiau neatskleistą jūrinį bepilotį – jūrų droną „Kozak Mamai“.<br>  Ukrainos saugumo tarnybos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2023, 7:37 PM

Žinoma, žurnalistui buvo atskleista ne viskas, ir dauguma detalių lieka nežinomos. Tačiau Ukrainos saugumo tarnybos pareigūnai patikino, kad dronas „Kozak Mamai“ yra „greičiausias objektas Juodojoje jūroje“: jo greitis siekia 110 km/h. Vienintelė be įgulos plaukiojančio aparato užduotis – pasiekti priešą ir susprogdinti.

„Kozak Mamai“ korpuso ilgis – 6 metrai, o jo viršuje įrengta kamera ir palydovinio ryšio sistema. Jis pagamintas iš neperšaunamos medžiagos – kad būtų atsparus rusų bandymams droną sunaikinti kulkosvaidžių ugnimi.

Ukrainos saugumo tarnybos atstovas priminė, kad tokie bepiločiai aparatai gaminami tik Ukrainoje, o dirbtuvės yra paslėptos po žeme.

„Defense Express“ taip pat rašo, kad taip pat yra žinoma, jog Ukrainos saugumo tarnyba taip pat eksploatuoja „Sea Baby“ – dar vieną 2023 m. vasarą pristatytą droną. Pastarasis taip pat dalyvavo Krymo tilto atakose, jis gali gabenti apie 850 kg sprogmenų.

„Tai ne tik jūrinis dronas – tai daugiafunkcinė platforma, kuri šiandien naudojama, ir labai sėkmingai“, – kalbėdamas apie „Sea Baby“ sakė Ukrainos saugumo tarnybos vadas Vasylis Maliukas.

A. Caplijenko ataskaitoje taip pat kalbama apie trečiąjį ir paskutinį žinomą jūrinio drono tipą – „Magura V5“. Skirtingai nuo kitų dviejų, šio tipo JAV dronus eksploatuoja Ukrainos gynybos ministerijos žvalgyba. Tai taip pat yra daugiafunkcinė platforma – o neseniai paaiškėjo, kad, be kitų užduočių, jis gali dislokuoti jūrines minas.

Ukrainos saugumo tarnyba primena apie visus jūrinius taikinius, į kuriuos buvo smogta 2022–2023 m.:

  • Fregata „Admiral Makarov“ („Projektas 11356R“)
  • Korvetė ant oro pagalvės „Samum“ („Projektas 1239“)
  • Patrulinis laivas „Vasilij Bykov“ (iš pradžių manyta, kad užplaukė ant minos, „Projektas 22160“)
  • Doko desantinis laivas „Olenegorskij Gornjak“ (dėl smūgio atsirado 3 metrų pločio skylė)
  • SIG tanklaivis (tą pačią dieną pasirodė FPV filmuota medžiaga)
  • Vilkikas „Nikolaj Mur“
  • Priešmininis laivas „Vladimir Kozickij“ („Projektas 23040G“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.