„Bradley“ svaidė rusus į kairę ir į dešinę“: mūšyje prie Advijivkos dešimtys rusų karo mašinų virto metalo laužu

Per šią savaitę vykusią ukrainiečių kontrataką prie Avdijivkos rusai neteko net 21 tanko – o ukrainiečiai neteko tik dviejų, praneša „Forbes“.

Per šią savaitę vykusią ukrainiečių kontrataką prie Avdijivkos rusai neteko net 21 tanko, o ukrainiečiai neteko dviejų.<br>Stop kadrai, lrytas.lt mont.
Per šią savaitę vykusią ukrainiečių kontrataką prie Avdijivkos rusai neteko net 21 tanko, o ukrainiečiai neteko dviejų.<br>Stop kadrai, lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 3:46 PM

Spalio 10 d. galingos Rusijos pajėgos – keliolika pulkų ir brigadų su maždaug 40 000 žmonių – puolė Avdijivką.

Ukrainiečių įgula, kurios pagrindą sudarė 110-oji brigada, o vėliau ją sustiprino 47-oji ir 57-oji brigados, buvo pasirengusi atremti rusus. Per 10 savaičių brangiai kainavusių atakų rusų pajėgos pasistūmėjo maždaug kilometrą į šiaurę ir pietus nuo Avdijivkos. Šiaurėje rusai užėmė Stepovės kaimą.

Tačiau šią savaitę ukrainiečiai kontratakavo. Gali būti, kad jie išlaisvino Stepovę – bent jau dabar nė viena pusė nekontroliuoja kaimo.

Vos per maždaug dieną ukrainiečių 47-oji brigada sutriuškino pagrindinį rusų junginį – sustiprintą batalioną su dešimtimis tankų ir kovos mašinų, ir tikriausiai daugiau kaip 500 žmonių. „Preliminariais duomenimis, daugiau kaip pusė Rusijos pajėgų nesugebėjo grįžti į pradines pozicijas“, – rašė analitikas Donaldas Hillas.

Atvirų šaltinių žvalgybos analitiko Andrew Perpetua suvestinė apie Rusijos nuostolius patvirtina šią rusų nesėkmę. Vien trečiadienį A. Perpetua patvirtino, kad sunaikintas 21 rusų tankas, taip pat 14 pėstininkų kovos mašinų ir šarvuočių.

Atsižvelgiant į dabartinius naujų karinių mašinų gamybos tempus, visos Rusijos pajėgos Ukrainoje gali sau leisti prarasti vos 50 tankų per mėnesį, nesumažindamos bendro Rusijos ginkluotųjų pajėgų inventoriaus, kurį sudaro apie 3000 tankų. Avdijivką puolantys rusai per vieną dieną neteko beveik pusės šio skaičiaus.

Iškovoti pergalę ukrainiečiams padėjo keli veiksniai. Pirmiausia, ukrainiečių žvalgai naktimis slapstėsi ir ties tikėtinomis prieigomis tarp rusų pozicijų ir Stepovės klojo minas. Taip pat Ukrainos bepiločiai lėktuvai taikėsi į užpuolikus ir net pataikė į vieną „BTR“ kovos mašiną su amunicija, sukeldami didžiulį sprogimą.

Visos rusų karinės mašinos, prasibrovusios pro minas ir dronus, susidūrė su 47-ajai brigadai priklausančiomis amerikiečių gamybos kovos mašinomis „M2 Bradley“.

„47-osios brigados „Bradley“ svaidė rusus į kairę ir į dešinę“, – rašė D. Hillas. Prieš galingus 25 milimetrų kalibro „M2“ automatinius pabūklus rusų kovos mašinos „neturėjo daug galimybių“.

Mūšis kainavo ir ukrainiečiams – 47-oji brigada prie Stepovės apleido du vokiečių tankus „Leopard 2A6“. 47-ajai brigada iš šių metų pradžioje dovanų gautų 18 vokiečių gamybos tankų „Leopard 2“ tikriausiai liko vos tuzinas – vienintelė paguoda yra ta, kad tankai gali būti sutaisomi.

Tačiau net jei „Leopard“ bus nurašyti, tai tapo geru „sandoriu“ – ukrainiečiai sunaikino dešimtis rusų karinių mašinų ir nukovė galimai šimtus rusų karių, o tai kainavo vos du tankus, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.