Ką Nostradamas iš tikrųjų išpranašavo 2024 metams? Štai ką sako mokslas

Vėl atėjo tas metų laikas, kai skelbiami ilgi sąrašai dalykų, kuriuos XVI a. astrologas Nostradamas tariamai išpranašavo ateinantiems metams, rašo „IFLScience“.

Nostradamas.<br>123rf nuotr.
Nostradamas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2023, 7:26 PM, atnaujinta Jan 1, 2024, 12:50 PM

Praėjusių metų prognozės apėmė viską – nuo katastrofos Marse iki „dangiškojo gaisro ant karališkojo pastato“, kuris, Nostradamo gerbėjų nuomone, reiškė, kad meteoras padegs Bekingemo rūmus ir privers karalių gyventi vienuose iš daugelio kitų rūmų ar pilių. Tai, žinoma, neįvyko – tačiau pranašystės ateinantiems metams žada, kad turėsime išgyventi visus minėtus dalykus, kurie neišsipildė, o taip pat pasaulines katastrofas ir karą su Kinija.

Nors nė vienas iš šių dalykų neskamba labai maloniai, neskubėkite išsigąsti – juk Nostradamas „išpranašavo“ pasaulio pabaigą 1999 metais, o mes vis dar čia.

Karas su Kinija

Kai kurie leidiniai teigė, kad Nostradamas išpranašavo artėjantį karą su Kinija, remdamiesi ištrauka, kurioje sakoma, kad „raudonasis priešininkas išblykš iš baimės. Didysis vandenynas kels baimę“. „Analitikai“, apie kuriuos užsimena „JPost“, teigia, kad į šį konfliktą gali įsitraukti NATO šalys ir jis gali baigtis visuotiniu karu – tai yra tikrai vaizdingas neįvardyto raudonojo priešininko, atrodančio šiek tiek išblyškusiai, interpretavimas.

Karalius Karolis III sostu nesidžiaugs ilgai

Atrodo, kad Jungtinės Karalystės karalius Karolis III gali neilgai džiaugtis savo naujuoju vaidmeniu. Vienoje ilgo ir sąmoningai neaiškaus Nostradamo veikalo ištraukoje kalbama apie „salų karalių“, kuris bus „išvytas jėga“. Kitoje ištraukoje, kurioje irgi tariamai kalbama apie karalių Karolį, rašoma, kad „netrukus po [pražūtingo karo] bus pateptas naujas karalius, / kuris ilgam nuramins žemę“.

Ką Nostradamas iš tiesų išpranašavo 2024 metams?

Ogi visiškai nieko. Puikus dalykas prognozuojant ateitį yra tai, kad kuo migločiau šneki, tuo teisesnis gali būti daugeliu klausimų. Štai kodėl horoskopuose pasirenkami tokie sakiniai kaip „Saulės harmonijos aspektas privers jus patirti didelius pokyčius“ – kurie yra tokie migloti, kad juos interpretuoti galima bet kaip.

Nostradamas ypač gerai mokėjo kurti tokias neapibrėžtas prognozes, kad galiausiai kas nors galėtų jas priskirti realiam įvykiui. Jos yra vadinamosios „postdikcijomis“ (angl. postdictions), nes prieš įvykstant įvykiui neįmanoma suprasti, ką jis pranašavo, bet po įvykio gali rasti ištrauką, iš kurios atrodo, kad jis iš tikrųjų turėjo tai omenyje.

Pavyzdžiui, ištrauka, kuri pateikiama kaip numatanti Hitlerio iškilimą, jokiu būdu neperspėtų apie patį Hitlerį:

„Iš Vakarų Europos gilumos, iš neturtingų žmonių gims jaunas vaikas, kuris savo liežuviu suvilios didelį būrį; jo šlovė augs Rytų karalystės link“.

Jei būtumėte perskaitę šį tekstą iš anksto, gal būtumėte spėję, kad jis turėjo omenyje, jog Vakarų Europoje gims kažkas garsus, bet tai ir viskas. Hitleriui atėjus į valdžią, žmonės nusprendė, kad jis turėjo omenyje Hitlerį – ir paskelbė Nostradamą dar kartą neįtikėtinu pranašu, remdamiesi neįtikėtinai miglota ištrauka.

Bet iš tiesų šiems metams, kaip ir kasmet, Nostradamas neišpranašavo nieko, apibendrina „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.