Pačių rusų paleista raketa suniokojo Rusijos miesto gatvę

Rusijos sparnuotoji raketa nukrypo nuo kurso ir pataikė į kaimą Voronežo (Rusija) regione, kuris ribojasi su Rytų Ukraina, praneša vietos žiniasklaida.

 Rusijos sparnuotoji raketa nukrypo nuo kurso ir pataikė į kaimą Voronežo (Rusija) regione, kuris ribojasi su Rytų Ukraina, praneša vietos žiniasklaida (asociatyvinė iliustr.).<br>Stopkadras, 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
 Rusijos sparnuotoji raketa nukrypo nuo kurso ir pataikė į kaimą Voronežo (Rusija) regione, kuris ribojasi su Rytų Ukraina, praneša vietos žiniasklaida (asociatyvinė iliustr.).<br>Stopkadras, 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-02 14:21, atnaujinta 2024-01-02 14:53

Rusijos vietos žiniasklaida išplatino filmuotą medžiagą, kurioje matyti apgadinti namai ir statiniai Petropavlivkoje, kur nukrito raketa – kaip manoma, „Kh-101“, paleista iš Kaspijos jūros regiono.

Vietos gyventojų užfiksuotuose vaizdo įrašuose matoma gatvė su vienaukščiais pastatais neidentifikuotoje Petropavlivkos vietoje. Maždaug dešimt namų nukentėjo nuo sprogimo, kai kurie liko be stogų, kiti – be langų ir durų. Filmuotoje medžiagoje taip pat matyti maždaug metro gylio ir 3–5 metrų pločio krateris.

Vienas gyventojas, užfiksavęs sugriovimus, apgailestavo dėl praradimų, teigdamas: „Neliko gatvės, viskas sudegė, viskas išnešta į orą.“

Pranešama, kad incidentas Petropavlivkoje įvyko 7 val. 38 val. (Lietuvos laiku). Kaip nurodyta „Telegram“ kanalo įraše, su Kremliumi susijusi žiniasklaida incidentą iš pradžių klaidingai priskyrė tariamam Ukrainos ginkluotųjų pajėgų apšaudymui. Svarbu pažymėti, kad Petropavlivka yra maždaug už 200 km nuo Ukrainos sienos.

10 val. 17 val. vietos laiku Voronežo srities gubernatorius Oleksandras Gusevas atkreipė dėmesį į šį incidentą, priskirdamas jį „atsitiktiniam amunicijos panaudojimu“, kurio metu buvo apgadinti septyni pastatai. Jis patikino, kad per sprogimą, kuris nuniokojo namus visoje gatvėje, žmonių aukų nebuvo.

„Kh-101“/“Kh-102“ yra naujausias raketos „Kh-55“ patobulinimas, pasižymintis mažu pastebimumu radarais ir yra specialiai suprojektuotas paleidimui ore, atsisakant apvalaus „Kh-55“ fiuzeliažo skerspjūvio ir pakeičiant jį aerodinamiškai suformuota nosimi bei priekine fiuzeliažo dalimi.

Raketos ilgis – 7,45 m, paleidimo masė – 2200–2400 kg, o joje montuojamos 400 kg didelės sprogstamosios galios, skeveldrinės ar kasetinės kovinės galvutės – arba 250 kilotonų branduolinė kovinė galvutė („Kh-102“).

Raketą varo turboreaktyvinis variklis „TRDD-50A“, išvystantis 450 kgf traukos jėgą, todėl ji skrieja 700–720 km/h (0,57 – 0,59 macho) greičiu, o didžiausias greitis gali tiekti siekia 970 km/h (0,79 macho).

Skrisdama 30–70 m aukštyje virš žemės, raketa gali smogti į stacionarius taikinius, naudodama iš anksto įkeltą skaitmeninį žemėlapį, o trajektorijai koreguoti naudojama GLONASS/INS sistema leidžia pasiekti 6–10 metrų tikslumą.

Teigiama, kad ši raketa gali smogti į mažus judančius taikinius – pavyzdžiui, transporto priemones – tam pasitelkiant elektrooptinį jutiklį arba infraraudonųjų spindulių sistemą. Raketos operacinis nuotolis svyruoja nuo 2000 km iki 4500–5500 km, o deklaruojama skrydžio trukmė – iki 10 valandų. Nuo 2018 m. pabaigos šiose raketose įrengta gynybos nuo elektroninių trukdžių sistema.

Parengta pagal „Defence Blog“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.