Įspūdingas sprogimas: Ukrainos kariams pavyko sunaikinti rusų „didįjį ginklą“ Tai didžiausias tokio tipo ginklas pasaulyje

Ukrainos kariams pavyko aptikti ir sunaikinti rusų „didįjį ginklą“ „2S4 Tiulpan“.

Ukrainos kariams pavyko aptikti ir sunaikinti rusų „didįjį ginklą“ „2S4 Tiulpan“.<br>Wikimedia commons, ekrano nuotr., lrytas.lt mont.
Ukrainos kariams pavyko aptikti ir sunaikinti rusų „didįjį ginklą“ „2S4 Tiulpan“.<br>Wikimedia commons, ekrano nuotr., lrytas.lt mont.
Rusų sunkusis savaeigis minosvaidis „2S4 Tiulpan“.<br>Wikimedia commons.
Rusų sunkusis savaeigis minosvaidis „2S4 Tiulpan“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-04 19:39

Apie tai socialiniame tinkle „X“ rašė karo tinklaraštininkas, pasirašinėjantis slapyvardžiu Tendar. Jis taip pat pasidalino vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas minosvaidžio sunaikinimas.

„2S4 Tiulpan“ („Tulpė“) – ant savaeigės platformos sumontuotas milžiniškas 240 milimetrų kalibro minosvaidis – yra didžiausia šiuo metu pasaulyje naudojama minosvaidžių sistema.

„Šią rusišką „Tulpę“ aptiko Ukrainos „Shadow“ padalinys ir vėliau sunaikino. Galingas sprogimas tiesiog pasiglemžė viską aplinkui“, – rašė karo tinklaraštininkas „Tendar“.

Pagrindinė šio minosvaidžio paskirtis naikinti tvirtoves ir įtvirtintas gynybines pozicijas, taip pat miestus ir priešo techniką. Rusijos kare prieš Ukrainą okupantai šiuos minosvaidžius daugiausia naudojo įtvirtintiems taikiniams naikinti.

Savaeigis minosvaidis „2S4 Tiulpan“ buvo sukurtas septintojo dešimtmečio pabaigoje. Pirmasis prototipas buvo baigtas 1969 m. Į sovietų kariuomenės ginkluotę jis pateko 1971 m. Buvo pagaminta apie 450 šių artilerijos sistemų.

Iki 2018 m. Rusijos kariuomenė eksploatavo 40 šių artilerijos sistemų, o dar 390 buvo laikoma sandėliuose. Nuo 2022 m. Rusijos minosvaidžiai „2S4 Tiulpan“ buvo plačiai naudojami per Rusijos invaziją į Ukrainą. Nemažai šių minosvaidžių buvo prarasta mūšio metu.

Ši artilerijos sistema nėra itin tiksli, tačiau jos 240 mm sviediniai leidžia suduoti labai stiprius smūgius.

Savaeigiai minosvaidžiai „2S4“, savo kalibru pranokstantys vakarietiškus analogus, gali šaudyti įvairiomis, įskaitant sprogstamąsias, padegamąsias, branduolines ir kt., kovinėmis galvutėmis.

Bazinę minosvaidžio amuniciją sudaro didelės sprogstamosios galios sviediniai „53-F-864“, sveriantys apie 130 kg, kurių maksimalus ugnies nuotolis siekia beveik 10 km. Minosvaidis gali naudoti gana retus  raketinius sviedinius „3F2“, sveriančius apie 230 kg, kurie gali pataikyti į taikinius iki 20 km atstumu.

Parenta pagal „Military Today“, „Militarnyj“ ir kitus šaltinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.