Skraidantys automobiliai ir automatizuotos manikiūro studijos: ką išvysime šiemetinėje „CES 2024“ parodoje?

Jau šią savaitę, sausio 9–12 dienomis, pasaulinę inovacijų padangę sudrebins paroda „CES 2024“. Kasmet Las Vegase organizuojama ir svarbiausiu technologijų bendruomenės renginiu tituluojama mugė šiemet tradiciškai pažers ne tik naujų televizorių bei kitų „žemiškų“ produktų, bet ir tokių realybe virtusių utopijų, kaip skraidantys automobiliai ar manikiūrą automatiškai namuose atliekantys robotai. „Telia“ pristato pagrindines naujoves, kurių turėtume sulaukti „CES 2024“ parodoje.

  Kasmet Las Vegase organizuojama ir svarbiausiu technologijų bendruomenės renginiu tituluojama mugė šiemet tradiciškai pažers ne tik naujų televizorių bei kitų „žemiškų“ produktų, bet ir tokių realybe virtusių utopijų, kaip skraidantys automobiliai ar manikiūrą automatiškai namuose atliekantys robotai.<br> Adobe Stock nuotr.
  Kasmet Las Vegase organizuojama ir svarbiausiu technologijų bendruomenės renginiu tituluojama mugė šiemet tradiciškai pažers ne tik naujų televizorių bei kitų „žemiškų“ produktų, bet ir tokių realybe virtusių utopijų, kaip skraidantys automobiliai ar manikiūrą automatiškai namuose atliekantys robotai.<br> Adobe Stock nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2024, 2:25 PM

„Šiemet kiekviename mugės kampe turėtų skambėti dirbtinio intelekto (DI) terminas, kurio galią bandys išnaudoti automobilių, televizorių ir net buitinės technikos gamintojai. Tačiau ryškių ekranų gausybėje turėtų išskirti ir įvairūs nestandartiniai produktai – robotiniai ėjimą greitinantys batai ir net keletas nuo žemės į dangų atsiplėšti galinčių automobilių. Šios technologijų šventės neignoruos net „Netflix“, kuris pristatys naują serialą, galimai išnaudosiantį įvairių išmaniųjų akinių atveriamas galimybes“, – renginį pristato „Telia“ įrangos ekspertas Marijonas Baltušis.

DI, DI ir dar kartą DI

DI galima tituluoti bene svarbiausiu poros paskutinių metų technologiniu proveržiu, todėl nenuostabu, kad šią bangą išnaudoti savo naudai bandys labai skirtinguose sektoriuose veikiančios bendrovės. Pavyzdžiui, LG turėtų pademonstruoti televizorių liniją su naujais DI lustais, kurie stengsis pagerinti rodomo vaizdo kokybę, šalindami vaizdo suliejimą, tiksliau parinkdami spalvų tonus ir sureguliuodami kontrastą.

Ta pati mikroschema rūpinsis ir sodresniu garsu, garso takeliuose išskirdama vokalą bei taip pagerindama dialogų kokybę.

„Viena svarbiausių parodos temų neabejotinai bus asmeniniai kompiuteriai su DI apdorojimo galimybėmis. „AMD“, „Qualcomm“ ir dar gruodį į šį traukinį įšokusi „Intel“ jau yra pristačiusios tokią funkciją palaikančius procesorius, todėl „CES 2024“ turėtume išvysti ne vieną juos naudojantį galutiniam vartotojui skirtą produktą. Pagrindinis vietinio DI užklausų apdorojimo (angl. Edge AI) privalumas yra tai, jog informacijos nereikia siųsti į išorinius serverius, todėl nerizikuojama jos saugumu, o kartu su tuo sutrumpėja ir DI užduočių atlikimo laikas“, – aiškina Marijonas Baltušis.

Tokio tipo procesorių suteikiami pranašumai turėtų dominuoti ir automobilių gamintojų prezentacijose, o „Samsung“ DI pritaikys net savo šaldytuvams. Parodoje debiutuosiantis naujas „Bespoke“ serijos atstovas, naudodamas viduje sumontuotą kamerą ir 33 maisto produktus atpažinti galinčius algoritmus, vartotojui per išmaniojo telefono programėlę galės pranešti, ko tiksliai šiuo metu yra šaldytuve, todėl parduotuvėje nebereikės svarstyti, ko trūksta ir ką reikėtų nupirkti.

Daugybė transporto priemonių, net ir kylančių į orą

CES paroda pamažu tampa puikia scena ir automobilių gamintojams, kurie mugėje pristato ne tik naujas vairavimo patirtį gerinančias technologijas, bet ir tokius eksperimentus, kaip „BMW“ automobilio spalvą per keletą sekundžių galintys pakeisti dažai, ar tokias partnerystes, kaip „Sony“ ir „Honda“ kuriamas elektromobilis.

Šiųmečiame renginyje sparnus į dangų turėtų pakelti net du sparnuoti ratuočiai – „Xpeng AeroHT eVTOL“ ir „Hyundai“ grupei priklausančios „Supernal“ kompanijos prototipas, turintis ambicijų visiškai transformuoti keleivinio transporto rinką.

Visgi savotiškų evoliucijų renginyje bus ir daugiau – „Shift Robotics“ bendrovė parodoje tamsią uždangą nutrauks nuo smarkiai patobulintų avimų „Moonwalkers X“ elektrinių riedžių, kurie dar labiau primins įprastus sandalus ir, padedami dešimties nedidelių ratukų, ėjimą pavers savotišku sklendimu virš gatvės grindinio, kartu keliskart padidindami kelionių pėsčiomis greitį.

Dar įspūdingesni televizoriai ir aibės nestandartinių produktų

Televizoriai visada buvo svarbiausia CES „duona“ ir šiemet jų pasiūla tikrai neturėtų nuvilti. Pagrindine tendencija turėtų išlikti „microLED“ technologijos ekranai, kurie siūlo mūsų išmaniųjų „OLED“ matricoms prilygstantį spalvų ryškumą, neaukodami LED technologijai būdingo didelio ryškumo. Vaizdo kokybės augimui nenusileis ir televizorių dydžiai – parodoje galimai išvysime 100 colių ir didesnių įstrižainių modelius, kurie kainuos smarkiai mažiau ir taps prieinami didesniam pirkėjų ratui.

Nors panašiai, kaip ir pernai, 8K rezoliucija nebebus tokia karšta ir aktuali tema, jos nišą užpildys daugybė papildytos realybės akinių modelių, sieksiančių konkuruoti su šiemet prekyboje pasirodysiančiais „Apple Vision Pro“. Juos į dienos šviesą žada ištraukti žada „Vuzix“, „Xreal“, „Nimo Planet“, „DigiLens“ ir dar daugiau gamintojų.

Visų šių įspūdingų ekranų galimybes sieks išnaudoti „Netflix“, kuri mugėje pristatys mokslinės fantastikos serialą „3 Body Problem“, pritaikytą išmaniesiems akiniams. Šio serialo premjera turėtų įvykti kovą, tačiau parodos lankytojai jį išvysti galės anksčiau už kitus.

„Kita vertus, CES nebūtų CES, jei joje neišvystume įvairių keistų ar labai nestandartinių produktų. Iš robotizuotų baseinų valytuvų, robotų-padavėjų, robotų-padėjėjų minios išsiskirs „Nimbe Smart Nail Salon“ nuosava robotinė nagų studija, kuri padedama DI, galės vos per 25 minutes namuose atlikti pasirinkto dizaino manikiūrą be jokių papildomų mūsų veiksmų. Panašia staigmena turėtų būti ir dėžėje telpantis „Yo-Kai Express“ autonominis restoranas, galintis savarankiškai gaminti įvairius azijietiškų makaronų patiekalus“, – parodos perliukais dalinasi bendrovės atstovas Marijonas Baltušis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.