Ukraina baigia savo naujojo ginklo bandymus: štai kas apie jį žinoma

Ukrainos gynybos ministerija praneša, kad 2024 m. sausį baigiami valstybiniai mobilios prieštankinės raketų sistemos „Šturm-SM“ bandymai. Šis ukrainiečių kūrinys – tai iš esmės patobulinta sovietinė sistema „9P149 Šturm-S“ ant šarvuočio su vikšrine važiuokle, su naujomis vietinės gamybos raketomis, turinčiomis kelių tipų keičiamas kovines galvutes.

 Ukrainos gynybos ministerija praneša, kad 2024 m. sausį baigiami valstybiniai mobilios prieštankinės raketų sistemos „Šturm-SM“ bandymai. <br> Stopkadras
 Ukrainos gynybos ministerija praneša, kad 2024 m. sausį baigiami valstybiniai mobilios prieštankinės raketų sistemos „Šturm-SM“ bandymai. <br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2024, 9:46 AM

Kovinei mašinai taip pat suteiktas kodas (arba indeksas) karinėje dokumentacijoje, todėl ją gali įsigyti gynybos ministerija, „Ukrainska pravda“ sakė generolas leitenantas Ivanas Havryliukas.

Portalas „Defense Express“ atkreipia dėmesį į tai, kad projektas „Šturm-SM“ pradėtas gerokai anksčiau, nei Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Visi žinomi duomenys apie kūrimą ir jo pajėgumus buvo susiję su laikotarpiu iki platesnio masto karo, todėl gali trūkti kai kurių naujų detalių.

Vis dėlto, net ir remiantis senais duomenimis, „Šturm-SM“ turėtų būti galingas ginklas. Kai 2021 m. raketų sistema buvo pristatyta visuomenei, jau tada buvo pastebėti du svarbiausi projekto aspektai.

Pirmasis – „Šturm-SM“ įdiegta nauja Iziumo prietaisų gamyklos gamybos elektrooptinė taikinio nustatymo sistema. Antrasis – kad sovietų gamybos raketos „9M114 Kokon“ pakeistos integruotomis „RK-2P“ raketomis, kurias suprojektavo Kijevo valstybinis konstrukcinis biuras „Luč“.

Archyvinis vaizdo įrašas iš 2020 m. „Šturm-SM“ tiesioginio šaudymo bandymų:

Šių patobulinimų derinys leidžia „Šturm-SM“ smogti nepriklausomai nuo paros laiko iki 6–7 kilometrų atstumu. Raketos gali prasiskverbti pro taikinius, apsaugotus iki 800 mm vienalytės šarvuotės, ir juos sunaikinti. Palyginimui, senosios „Šturm-S“ sistemos galėjo šaudyti iki 4 km atstumu, ir tik dienos metu.

Visai tikėtina, kad vykstantis karas su Rusija paskatino gamintojus atnaujinti sistemą pagal kariuomenės poreikius ir įgytas žinias apie tai, kaip Ukrainos pajėgos panaudojo panašias sistemas karo zonoje.

Praktiškai, jei kūrėjui pavyktų išsaugoti pagrindinę savybę – bent 6 km šaudymo nuotolį dieną ir naktį – ar net ją padidinti, tai galėtų gerokai padidinti Ukrainos pajėgumus pamušti rusų tankus, kurie dažnai naudojami kaip improvizuoti „šturmo ginklai“ sąjungininkų pėstininkų ugnies paramai puolimo metu.

Palyginimui, žinomiausias Ukrainos prieštankinis ginklas – nešiojamoji raketa „Stuhna-P“ (dar žinoma kaip „Skif“) – gali pataikyti į taikinius iki 5 km atstumu, o tolimiausias užfiksuotas pataikymas buvo iš 5,3 km atstumo. Paprastai ji gabenama pikapuose arba lengvosiose mobiliosiose transporto priemonėse, o „Šturm-SM“ yra šarvuotis, kurio vikšrai užtikrina geresnį pravažumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.