Ukrainiečiai pirmą kartą sunaikino tokią rusų sistemą

„59-ojo legiono inkvizitorių“ bepiločių orlaivių operatorių grupė pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota, kaip jie sunaikina dvi elektroninės kovos sistemas „Serp-SV5“, specialiai sukurtas bepiločių orlaivių aptikimui ir trikdymui. Šio padalinio, priklausančio Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 59-ajai motorizuotajai brigadai, kariai mano, kad „simboliška, jog dronas rado šį EW, o paskui kitas dronas jį nudaužė“.

 „Sepr-SV5“ pasirodė 2023 m. vasarį, o pirmieji vaizdo įrašai iš lauko bandymų pasirodė kovą.<br> Stopkadai, lrytas.lt mont.
 „Sepr-SV5“ pasirodė 2023 m. vasarį, o pirmieji vaizdo įrašai iš lauko bandymų pasirodė kovą.<br> Stopkadai, lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 9:25 AM

Ukrainos radioelektronikos ir elektroninės kovos specialistas Serhijus Beskrestnovas, žinomas kaip Serhii Flash, sakė, kad vaizdo įrašą gavo dar prieš publikaciją ir yra „70 proc. įsitikinęs“, kad šios antenos iš tiesų yra naujoji rusiška C-UAS trukdymo priemonė.

„Sepr-SV5“ pasirodė 2023 m. vasarį, o pirmieji vaizdo įrašai iš lauko bandymų pasirodė kovą. Vėliau, gruodį, jau pasirodė modernizuota versija, pavadinta „Serp-VS5D“.

Remiantis deklaruotomis sistemos specifikacijomis, „Serp-VS5“ gali slopinti signalus, jungiančius droną su jo operatoriumi ir palydovine navigacija 5 km atstumu, kai taikinys matomas tiesiogiai ir matymo kampu, padalytu į keturis 90° sektorius. Teigiama, kad patobulintas „Serp-VS5D“ turės papildomą 360° horizontalaus matymo režimą. Iš standartinio 220 V tinklo suvartojama 550 W energijos. Sistema vienu metu gali trukdyti keliais kanalais, keturiais dažniais nuo 900 MHz iki 5,8 GHz.

Teigiama, kad įranga gali neutralizuoti tiek dronų būrius, tiek pavienes skraidykles, o nepriklausomas nukreipimas leidžia pačių rusų bepiločiams orlaiviams tinkamai veikti trukdžių veikimo zonoje.

Šios konkrečios Ukrainos pajėgų sunaikintos „Serp-VS5“ antenos buvo pastebėtos už 12 km nuo fronto linijos rusų pajėgų užnugaryje, dengiančios stacionarų karinį objektą. Nė viena iš „Serp-VS5“ sistemų anksčiau nebuvo užregistruota kaip sunaikinta, tad tai galimai yra pirmasis šios įrangos praradimas rusų kariuomenėje.

Vis dėlto tai ne pirmas kartas, kai rusų kovos su bepiločiais orlaiviais kūriniai nesugeba apsisaugoti nuo ukrainiečių atakos dronų. Taip jau yra nutikę su RLK-MC-A, o taip pat egzistuoja vaizdo įrašai, kaip į geriausią Rusijos kovos su bepiločiais raketinę sistemą „Tor-M1“ pataiko FPV dronas, primena „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo