Apžvelgė rusų tankų nuostolius – ir turi vieną labai liūdną žinią Rusijai

Jei neseniai atliktas analitikų vertinimas yra teisingas, Rusija gali pritrūkti pėstininkų kovos mašinų po dvejų ar trejų metų. Maždaug tuo pačiu metu jai gali pritrūkti ir tankų, rašo „Forbes“.

Jei neseniai atliktas analitikų vertinimas yra teisingas, Rusija gali pritrūkti pėstininkų kovos mašinų po dvejų ar trejų metų. Maždaug tuo pačiu metu jai gali pritrūkti ir tankų.  <br>DPA-Picture Alliance/Scanpix asociatyvinė nuotr.
Jei neseniai atliktas analitikų vertinimas yra teisingas, Rusija gali pritrūkti pėstininkų kovos mašinų po dvejų ar trejų metų. Maždaug tuo pačiu metu jai gali pritrūkti ir tankų.  <br>DPA-Picture Alliance/Scanpix asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 9:49 AM, atnaujinta Jan 16, 2024, 9:50 AM

Vienais skaičiavimais, 2022 m. vasarį Rusijos karinės pajėgos į karą Ukrainoje išvyko turėdamos 2987 tankus. Po 23 mėnesius trukusių įtemptų kovų rusai neteko mažiausiai 2 619 tankų, kurų sunaikinimą gali patvirtinti nepriklausomi analitikai.

Tai 1725 sunaikinti, 145 apgadinti, 205 palikti ir 544 perimti tankai „T-55“, „T-62“, „T-72“, „T-80“ ir „T-90“.

Jei Kremlius neturėtų galimybių kompensuoti karo nuostolių, Rusijos kariuomenėje liktų tik 368 tankai: per mažai, kad būtų galima apsiginti nuo Ukrainos tankų parko, kuris, sudėjus prieš karą turėtus tankus, atkurtus tankus ir dovanotus tankus, atmetus nuostolius, gali sudaryti apie tūkstantį šių karinių mašinų.

Tačiau Kremlius turi atsarginių tankų šaltinių: „Uralvagonzavodo“ gamyklą pietų Rusijoje, kurioje gaminami nauji „T-90M“, ir dar keturias gamyklas, kuriose remontuojami ir modernizuojami seni tankai, dūlantys sandėliuose, kai kurie iš jų – dešimtmečius.

Pagrindinis klausimas, į kurį galutinai neatsakė nė vienas nepriklausomas analitikas, – kiek tankų gali pagaminti „Uralvagonzavod“ gamykla, ir kiek tankų gali suremontuoti kitos gamyklos.

Kremlius tvirtina, kad po intensyvių pramoninių pastangų, kuriomis 2023 m. maždaug tris kartus padidinta mašinų gamyba, jis gavo 1 500 naujų ir modernizuotų tankų. Jei tai tiesa – o tai kelia didelių abejonių, – būtų pagrįsta manyti, kad 2022 m. Rusijos ginkluotosios pajėgos gavo apie 500 naujų ir modernizuotų tankų.

Iš trijų tūkstančių prieš karą turėtų tankų atėmus 2600 karo metu prarastus tankus ir pridėjus 2000 pakaitinių tankų gauname, jog Rusija dabar turėtų turėti 2400 tankų. Tačiau yra vienas didelis „bet“ – iš tikrųjų Rusija gali turėti mažiau nei 2400 aktyvių tankų. Daug mažiau.

Ukrianiečių naujienų šaltinis „Militarnyj“ atidžiai išnagrinėjo prancūzų atvirosios žvalgybos tarnybos (ARI) analizę ir priėjo prie netikėtos išvados.

„Darbų tempas, ARI duomenimis, yra gerokai mažesnis, nei teigia Rusijos propaganda“, – pranešė „Militarnyi“. Remiantis bendru vertinimu, Rusijos pramonė per metus pagamina tik 390 ]tankų. Vadinasi, 2022 ir 2023 m. ji galėjo būti pagaminusi arba restauravusi tik 780 tankų.

Jei tai tiesa, tuomet Rusijos ginkluotosios pajėgos gali turėti tik 1180 tankų. Galbūt šiek tiek daugiau tankų nei šiuo metu turi Ukrainos ginkluotosios pajėgos, tačiau rusai pastaruoju metu savižudiškuose fronto puolimuose praranda kur kas daugiau tankų, nei galėtų jų pakeisti net pagal optimistiškiausią pramoninį scenarijų. Visa tai reiškia, kad rusams gali pritrūkti tankų.

Rusijos plataus masto karui Ukrainoje artėjant prie trečių metų pradžios, pasekmės akivaizdžios. Rusijos grasinimas, kad ilgame išsekimo kare ji pralenks Ukrainą ir jos sąjungininkus, gali būti tuščias, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.