Nepaisydami galimų rizikų vilniečiai vis dar skenuoja atsitiktinai iškabintus QR kodus

Kibernetinio saugumo įmonė „NordVPN“ atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad vilniečiai vis dar pasiduoda smalsumui ir nuskenuoja gatvėje pamatytus QR kodus. Praėjusių metų pabaigoje vykusio eksperimento metu Vilniaus gatvėse buvo iškabinti specialūs QR kodai. Nepaisydami galimų rizikų bent vieną iš šių QR kodų nuskenavo daugiau nei 160 vilniečių.

  Praėjusių metų pabaigoje vykusio eksperimento metu Vilniaus gatvėse buvo iškabinti specialūs QR kodai. Nepaisydami galimų rizikų bent vieną iš šių QR kodų nuskenavo daugiau nei 160 vilniečių.<br> 123rf nuotr.
  Praėjusių metų pabaigoje vykusio eksperimento metu Vilniaus gatvėse buvo iškabinti specialūs QR kodai. Nepaisydami galimų rizikų bent vieną iš šių QR kodų nuskenavo daugiau nei 160 vilniečių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-17 10:20

„Nors vilniečių informacinis raštingumas gerėja ir jie tampa vis atidesni kibernetinio saugumo grėsmės, vis dar yra tokių, kurie smalsumo vedami gali pakliūti į programišių pinkles. Tuo tarpu tendencijos rodo, kad internetiniai sukčiai savo atakų metu vis dažniau naudoja QR kodus, todėl gyventojai turėtų būti atsargesni ir atidesni galimoms grėsmėms“, – sako įmonės technologijų vadovas Marijus Briedis.

Kodėl pavojinga skenuoti atsitiktinius QR kodus?

Pavojingi puslapiai ir duomenų viliojimo atakos. QR kodas gali nuvesti vartotoją į kenkėjiškas arba duomenų vagystėms pritaikytas svetaines. Atsisiuntus per tokias svetaines platinamas kenkėjiškas programas galima prarasti visus įrenginyje esančius duomenis, įskaitant ir tuos, kurie yra įprastai saugomi naršyklėse (slaptažodžiai, mokėjimo kortelių duomenys, kita asmeninė informacija).

  • Propaganda ir melagienos. QR kodai gali nukreipti vartotojus į puslapius, skirtus skleisti melą ir klaidinti. Tai ypatingai pavojinga politinių kampanijų metu, nes gali daryti įtaką rinkimų baigčiai.
  • Internetinė apgaulė. QR kodas gali nuvesti į puslapius, kuriuose siūlant patrauklią kainą bus reklamuojamos įvairios prekės ar paslaugos. Bandant įsigyti tas prekes, vartotojo bus prašoma įvesti savo duomenis (vardą, pavardę, adresą, bankos kortelės duomenis). Tačiau bandydamas sutaupyti, vartotojas praras savo asmeninę informaciją, o kai kuriais atvejais ir banko kortelėje esančius pinigus.
  • Privatumo problemos. Net jeigu pats QR kodas nekenksmingas, jis gali nuvesti į svetaines, kuriose gali būti renkami vartotojų duomenys ar rodomos įkyrios ir nemalonios reklamos.

Kaip elgtis, pamačius QR kodą gatvėje?

Kibernetinio saugumo ekspertai rekomenduoja gatvėje pamatytų QR kodų neskanuoti. Jei vis dėlto nusprendėte pasmalsauti, atkreipkite dėmesį, ar skenavimo metu įrenginyje veikia antivirusinė įranga. Taip būtų užtikrinama, kad net patekę į kenkėjišką tinklalapį, viruso neatsisiųsite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.