Po V. Zelenskio vizito į Šveicarijos vyriausybės svetaines įsilaužė prorusiški programišiai

Šveicarija trečiadienį pranešė, kad po Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizito Davose dėl prorusiškos grupuotės surengtos kibernetinės atakos laikinai buvo sutrikdyta prieiga prie kelių vyriausybinių interneto svetainių.

 Su Rusija susijusi programišių grupuotė „NoName“ prisiėmė atsakomybę už ataką.<br> 123rf iliustr.
 Su Rusija susijusi programišių grupuotė „NoName“ prisiėmė atsakomybę už ataką.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Aleškaitienė

Jan 18, 2024, 8:17 AM, atnaujinta Jan 18, 2024, 8:23 AM

Vyriausybės teigimu, „su Rusija susijusi programišių grupuotė „NoName“ prisiėmė atsakomybę už ataką, nurodydama kaip motyvą V. Zelenskio dalyvavimą kasmetiniame WEF susitikime prabangiame Šveicarijos slidinėjimo kurorte Davose.

Vyriausybinis Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) savo pareiškime pabrėžė, kad „kibernetinė ataka buvo greitai aptikta“, o specialistai „ėmėsi būtinų veiksmų, kad kuo greičiau atkurtų prieigą prie svetainių“.

„Tokio pobūdžio atakos buvo tikėtasi, todėl buvo imtasi atitinkamų saugumo priemonių“, – sakoma pareiškime.

Dėl vadinamosios paskirstytosios paslaugos trikdymo atakos (angl. distributed denial-of-service, DDoS), kai interneto svetainės ar tinklo ištekliai tampa neprieinami užtvindant juos kenkėjišku srautu, laikinai buvo nutrauktas vyriausybės ministerijų ir federalinių įstaigų darbas.

Tačiau pagrindinis vyriausybės portalas www.admin.ch veikė toliau, sakoma pareiškime.

Grupuotė „NoName“, kuri prisiėmė atsakomybę už trečiadienio ataką, jau praėjusį birželį atakavo Šveicarijos federalinę administraciją po to, kai V. Zelenskis nuotoliniu vaizdo ryšiu kreipėsi į Šveicarijos parlamentą.

Šį kartą Ukrainos prezidentas į Šveicariją atvyko asmeniškai. Pirmadienį Berne jis susitiko su Šveicarijos prezidente Viola Amherd, o antradienį nuvyko į Davosą, kur pasakė kalbą Pasaulio ekonomikos forume.

Po susitikimo su V. Amherd abu prezidentai žurnalistams pranešė, kad neutrali Šveicarija sutiko surengti pasaulinį taikos aukščiausiojo lygio susitikimą, skirtą Rusijos karui Ukrainoje užbaigti.

Tikslios šio aukščiausiojo lygio susitikimo datos ar rengimo sąlygos dar nepaskelbtos.

Šveicarija nuo seno laikosi gerai ginkluoto karinio neutralumo pozicijos. Ji atsisakė siųsti ginkluotę Kyjivui arba leisti šalims, turinčioms Šveicarijoje pagamintos ginkluotės, ją reeksportuoti į Ukrainą. Tačiau ji pritarė ES ekonominėms sankcijoms Rusijai po Maskvos invazijos į Ukrainą 2022 metų vasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.