Legendinis mūšis, kai amerikiečių pėstininkų kovos mašinos įveikė geriausią rusų tanką – paaiškino, kaip tą padarė

Kai neseniai Stepovėje, šiaurės rytų Ukrainoje, dvi ukrainiečių pėstininkų kovos mašinos „M2 Bradley“ susirėmė su rusų tanku „T-90“, susirėmimas vos nesibaigė ukrainiečių ekipažų katastrofa – tačiau galiausiai ukrainiečiai išvedė iš rikiuotės sunkiau ginkluotą bei šarvuotą karinę mašiną, rašo „Forbes“.

Kai neseniai Stepovėje, šiaurės rytų Ukrainoje, dvi ukrainiečių pėstininkų kovos mašinos „M2 Bradley“ susirėmė su rusų tanku „T-90“, susirėmimas vos nesibaigė ukrainiečių ekipažų katastrofa, tačiau galiausiai ukrainiečiai išvedė iš rikiuotės sunkiau ginkluotą ir šarvuotą karinę mašiną.<br>Lrytas.lt mont
Kai neseniai Stepovėje, šiaurės rytų Ukrainoje, dvi ukrainiečių pėstininkų kovos mašinos „M2 Bradley“ susirėmė su rusų tanku „T-90“, susirėmimas vos nesibaigė ukrainiečių ekipažų katastrofa, tačiau galiausiai ukrainiečiai išvedė iš rikiuotės sunkiau ginkluotą ir šarvuotą karinę mašiną.<br>Lrytas.lt mont
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-24 20:05

Vienas iš 30 tonų sveriančių „M2 Bradley“, priskirtų Ukrainos kariuomenės 47-ajai mechanizuotajai brigadai, paleido kelis šūvius iš 25 milimetrų automatinio pabūklo ir atsitraukė, palikdamas antrąjį „Bradley“ tęsti puolimą vos kelių dešimčių metrų atstumu.

Antrojo „M2“ trijų žmonių įgula pradėjo šaudyti 25 milimetrų šarvus pramušančiais šaudmenimis. Štai tada ir beveik įvyko katastrofa.

„Šaudėme iš visų jėgų, – Ukrainos televizijos kanalui „TCH“ pasakojo „M2“ įgulos narys Serhijus. – Iš pradžių prieštankiniais ginklais. O tada prasidėjo problemos“.

Kokios tai buvo problemos, neaišku. Galbūt įgulai pritrūko šarvus pramušančių šaudmenų. Bet kuriuo atveju teko pereiti prie kitų, ne tokių galingų šaudmenų – greičiausiai tiesiog didelės sprogstamosios galios.

Smūgiams, kuriuos Serhijus padarė šarvus pramušančiais šaudmenimis, nepavyko prasiskverbti pro „T-90“ papildomai sumontuotus reaktyviuosius šarvus, jau nekalbant apie šimtų milimetrų kompozitinį šarvą.

Būtent dėl šio šarvo tankas „T-90“ yra labai galingas priešininkas pėstininkų kovos mašinai „M2“, turinčiai daug plonesnius šarvus.

Tačiau negalėdamas prasiskverbti pro 51 toną sveriantį „T-90“, Serhijus nusitaikė į trapią tanko optiką. „Norėjau jį apakinti, kad jis negalėtų išvažiuoti“.

Dramatiškuose susirėmimo vaizdo įrašuose iš dronų užfiksuota, kas vyko toliau. Apšaudydamas „T-90“ vieno kilogramo svorio automatinio pabūklo šaudmenimis, Serhijus aktyvavo dalį tanko sprogstamųjų reaktyvinių šarvų ir sunaikino optiką.

Tanko bokštelis ėmė suktis, tankas tapo nevaldomas ir rėžėsi į medį. Trys įgulos nariai išsigelbėjo. Pranešama, kad vienas pateko į nelaisvę. Vėliau Ukrainos FPV (angl. first-person view) dronas galutinai pribaigė „T-90“. Jo nuolaužos dar po kelių dienų tebebuvo mūšio lauke.

Rusijos valstybinė žiniasklaida teigia, kad „T-90M Proryv“ yra pažangiausia pasaulyje šarvuota karo mašina, puikiai pritaikyta šiuolaikiniam karui. Interviu prorusiškiems kariniams tinklaraštininkams V. Putinas taip pat yra sakęs, kad vadinamoji „specialioji karinė operacija“ Ukrainoje patvirtino, jog „T-90M Proryv“ yra geriausias pasaulyje pagrindinis kovos tankas.

Sumani Serhijaus taktika rodo, kaip sunku, bet įmanoma pėstininkų kovos mašinai artimoje kovoje įveikti tanką. Tačiau tai taip pat pabrėžia, kad bet kokioje sunkioje kovoje įgūdžiai yra ne mažiau svarbūs nei įranga, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.