Įspūdinga ukrainiečių kiberataka: Rusijai galėjo sukelti iki 10 milijonų dolerių nuostolių

Ukrainos gynybos ministerijos gynybos žvalgyba praneša apie dar vieną sėkmingą kibernetinę ataką. Sunaikinta Rusijos valstybinio kosminės hidrometeorologijos tyrimų centro „Planeta“ Tolimųjų Rytų centro duomenų bazė.

 Ukrainos gynybos ministerijos gynybos žvalgyba praneša apie dar vieną sėkmingą kibernetinę ataką.<br> 123rf iliustr.
 Ukrainos gynybos ministerijos gynybos žvalgyba praneša apie dar vieną sėkmingą kibernetinę ataką.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2024, 8:00 AM, atnaujinta Jan 29, 2024, 11:28 AM

Valstybinio kosminės hidrometeorologijos tyrimų centro Tolimųjų Rytų centras „Planeta“ yra Rusijos valstybinė įmonė, gaunanti ir apdorojanti duomenis iš palydovų, taip pat teikianti vertingą informaciją daugiau kaip 50 valstybinių įstaigų, įskaitant Gynybos ministeriją, Ginkluotųjų pajėgų Generalinį štabą ir Rusijos Federacijos nepaprastųjų situacijų ministeriją.

Kaip pranešė Ukrainos gynybos žvalgyba, ataką prieš Tolimųjų Rytų kosminės hidrometeorologijos tyrimų centrą „Planeta“, kuris laikomas didžiausiu iš trijų filialų, įvykdė hakerių grupuotė „BO Team“.

Šiuo metu žinomos šios pasekmės:

  • 280 bendrame tinkle esančių serverių buvo sugadinti;
  • sunaikintos informacijos kiekis – apie du petabaitai (du milijonai gigabaitų) duomenų;
  • Rusijos prarasto skaitmeninio masyvo vertė gali siekti mažiausiai 10 mln. dolerių.

Atakos metu buvo sunaikinti meteorologiniai ir palydoviniai duomenys. Šiais duomenimis aktyviai naudojosi Rusijos gynybos ministerija, Nepaprastųjų situacijų ministerija, Valstybinė kosminės veiklos korporacija „Roskosmos“ ir daugelis kitų valstybės agresorės agentūrų, rašo „Defense Express“. Taip pat buvo sunaikinti unikalūs daugelį metų rengti tyrimai.

Žinoma, kad centre įrengtų superkompiuterių darbas buvo paralyžiuotas – ir negali būti pilnai atkurtas.

Ukrainos gynybos žvalgyba pranešė, kad vienas toks skaičiavimo įrenginys kartu su programine įranga kainavo 350 tūkst. JAV dolerių. Esant tokioms griežtoms sankcijoms Rusijai, tokios programinės įrangos vėl gauti praktiškai neįmanoma.

Kibernetinė ataka paralyžiavo ne tik duomenų saugyklas, serverius ir kompiuterius, bet net ir centro pastato oro kondicionavimo ir drėkinimo bei avarinio maitinimo sistemas. Taip pat žinoma, kad dėl kibernetinės atakos nuo tinklo buvo visiškai atjungta rusų stotis Bolševikų saloje Arktyje, atliekanti svarbias užduotis karinėje srityje.

„Apibendrinant, dešimtys strateginių Rusijos Federacijos įmonių, dirbančių gynybos pramonėje ir atliekančių svarbų vaidmenį remiant Rusijos okupacines pajėgas, ilgą laiką liks be svarbios informacijos ir paslaugų“, – sakoma pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.