Rusai prieš ukrainiečių karius pradėjo naudoti specialiąsias dujines granatas Pati Rusija yra pasirašiusi rezoliuciją, kad šio ginklo nenaudos

Rusijos kariuomenė prieš Ukrainos karius pradėjo naudoti naujas specialiąsias dujines granatas „RG-Vo“. Šiose granatose yra dirginančios toksinės medžiagos.

 Rusijos kariuomenė prieš Ukrainos karius pradėjo naudoti naujas specialiąsias dujines granatas „RG-Vo“.
 Rusijos kariuomenė prieš Ukrainos karius pradėjo naudoti naujas specialiąsias dujines granatas „RG-Vo“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2024, 8:07 AM

Apie tai pranešė „Militarnyj“, remdamasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Trofėjų ir pažangiosios ginkluotės bei karinės technikos tyrimų centro atstovu kapitonu Andrijumi Rudyku.

Pasak kapitono, rusai pirmą kartą šias naujas granatas prieš Ukrainos gynėjus panaudojo 2023 m. gruodį. Granatos „RG-Vo“ sudėtyje yra toksiško cheminio junginio, vadinamo chloroacetofenonu, geriau žinomu kariniu žymeniu CN. Šį faktą patvirtino Kijevo teismo ekspertizės mokslinio tyrimo instituto ekspertai.

A. Rudykas pabrėžė, kad chloroacetofenonas, kurį naudojo agresoriai, yra mirtinai nuodinga medžiaga, priskiriama prie lakrimatorinių medžiagų. Jos mirtina toksiškumo dozė yra 11 mg-min/m³. „Maždaug 70 lašų tokių dujų pakanka suaugusiam žmogui nužudyti“, – teigė kapitonas.

Chloroacetofenonas (CN) turi aštrų, dirginantį kvapą (kartais apibūdinamą kaip obuolių žiedų kvapą).

1925 m. Ženevos protokolu dėl uždraudimo naudoti dusinančias, nuodingas ar kitokias dujas kare bei bakteriologinius karo metodus chloroacetofenonas buvo uždraustas. Be to, 1969 m. Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucija A/RES/2603 „Cheminių ir bakteriologinių (biologinių) ginklų klausimas“ uždrausta jį naudoti kovos sąlygomis. Kapitonas pažymėjo, kad Rusijos Federacija tebėra pasirašiusi abu šiuos dokumentus.

A. Rudykas pridūrė, kad 2023 m. gruodį iš viso užfiksuotas 81 atvejis, kai rusiškos granatos turėjo nuodingų medžiagų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.