Lietuvoje populiarėja nauja el. parduotuvė „Temu“: įvertino, ar ja naudotis saugu

Jei naudojatės socialiniais tinklais, tikriausiai bent kartą matėte į Lietuvos rinką neseniai įžengusios el. parduotuvės „Temu“ reklamą. Parduotuvė siūlo įsigyti įvairių namų apyvokos, grožio, elektronikos ir kitų prekių už ypač mažą kainą. Vis dėlto, daliai pirkėjų tokie viliojantys pasiūlymai gali kelti įtarimą – ar šia parduotuve naudotis saugu? „Tele2“ IT saugumo ekspertas Mantas Užupis paaiškina, kad „Temu“ naudotis galima taip pat kaip ir alternatyviomis el. parduotuvėmis, tačiau reikėtų daugiau dėmesio atkreipti į duomenų saugumą.

 Jei naudojatės socialiniais tinklais, tikriausiai bent kartą matėte į Lietuvos rinką neseniai įžengusios el. parduotuvės „Temu“ reklamą. <br> 123rf nuotr.
 Jei naudojatės socialiniais tinklais, tikriausiai bent kartą matėte į Lietuvos rinką neseniai įžengusios el. parduotuvės „Temu“ reklamą. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2024, 2:04 PM

Klausimai dėl duomenų saugumo

„Temu“ yra 2022 m. pradėjusi veikti el. prekybos platforma, panaši į geriau žinomas „AliExpress“, „eBay“ ar „Amazon“ platformas. Nors šioje el. parduotuvėje siūlomomis mažomis kainomis susigundyti lengva, M. Užupis atkreipia dėmesį į kilusį ekspertų susirūpinimą dėl „Temu“ duomenų rinkimo praktikų. Dėl tokių pažeidimų „Temu“ valdanti įmonė „PDD Holdings“ įtarimų buvo sulaukusi jau ne kartą.

Praėjusių metų rudenį tyrimų bendrovės „Grizzly Research“ atliktas tyrimas parodė, kad el. parduotuvės išmanioji programėlė gali rinkti naudotojų duomenis ir juos perduoti trečiosioms šalims. Be to, programėlės spragos leidžia joje įdiegti įvairias kenkėjiškas ir šnipinėjančias programas.

Davus sutikimą, ši el. parduotuvė gali pasiekti įvairius duomenis apie pirkėjus – jų vardus, el. pašto ir namų adresus, telefono numerį, mokėjimo informaciją, net įrenginiuose esančias nuotraukas ir vaizdo įrašus. Dauguma naudotojų šiems duomenų rinkimo būdams duoda sutikimą per daug negalvodami, nes jie reikalingi sklandžiam programėlės veikimui ir pirkiniams atlikti.

„Nors iš esmės tai nėra blogai, reikėtų turėti omenyje, kad įmonė jau anksčiau buvo įtarta duomenų privatumo pažeidimais, todėl savo asmenine informacija su ja geriau dalintis atsargiai. Tiek apsipirkdami „Temu“, tiek kitose el. parduotuvėse, imkitės papildomų saugumo veiksmų – geriau mokėkite per tokias mokėjimo paslaugas, kaip „PayPal“ ir nenurodykite savo banko kortelės duomenų, apsaugokite paskyrą stipriu slaptažodžiu, venkite didelių pirkinių, visuomet patikrinkite atsiliepimus, nespauskite neaiškių nuorodų“, – pataria M. Užupis.

Kas yra „Temu“?

Pirmiausiai pasirodžiusi JAV, „Temu“ greit išpopuliarėjo ir netrukus jau veikė Kanadoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, kai kuriose Europos šalyse, Jungtinėje Karalystėje. „Temu“ priklauso Kinijos bendrovei „PDD Holdings“.

Kaip ir kitos panašios virtualios prekybvietės, „Temu“ leidžia atskiriems pardavėjams prekiauti savo platformoje, tačiau užsakymai ir apmokėjimai vykdomi per bendrą sistemą. Pasak IT saugumo eksperto, „Temu“ yra teisėta el. parduotuvė, tad pirkėjams jos specialiai vengti tikrai nereikia.

„Tiesa, verta atkreipti dėmesį, kad daugelis svetainėje parduodamų elektronikos prekių atrodo kaip pagamintos didžiųjų bendrovių, bet yra jų kopijos. Ar parduotuvėje esantis prekės ženklas yra autentiškas, galite sužinoti iš mėlynos varnelės simbolio prekės aprašyme. Be to, kaip ir kitose panašiose el. parduotuvėse, čia gali pasitaikyti nesąžiningų pardavėjų, kurie bando parduoti aprašymo neatitinkančias ar nekokybiškas prekes, tad pirkėjai visuomet turėtų remtis atsiliepimais“, – sako M. Užupis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.