Chersono atakoms rusai panaudojo itin pavojingą naujos kartos ginklą

Atakuodamos Chersono centrą Rusijos pajėgos panaudojo moderniausią ginkluotę, rašo „Defence Blog“.

Atakuodamos Chersono centrą Rusijos pajėgos panaudojo naujos kartos ginklų sistemą „Grom-1“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Atakuodamos Chersono centrą Rusijos pajėgos panaudojo naujos kartos ginklų sistemą „Grom-1“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 1:07 PM, atnaujinta Feb 6, 2024, 1:08 PM

Pasak „Militarnyj“, atakos vietoje buvo rastos valdomos oro-žemės naujos kartos ginklų sistemos „Grom-1“ nuolaužos.

„Grom“ – tai rusiška didelio tikslumo sklendžianti raketa, turinti modulinę konstrukciją, sukurta daugiafunkcinės valdomosios raketos „Kh-38ME“ pagrindu.

Nepaisant to, kad atakos metu raketa buvo stipriai pažeista, bendri matmenys ir liekanos atitinka žinomus konkretaus šio ginklo varianto, vadinamo „Grom-E1“, bruožus. Pažymėtina, kad ši ginklų sistema buvo pradėta naudoti tik 2013 m.

„Grom-E1“ – tai valdomųjų raketų „oras-žemė“ ginklų sistema, skirta naikinti įvairius antžeminius taikinius, kurių koordinatės iš anksto nustatytos.

Nors tikslias „Grom“ technines specifikacijas vis dar sunku nustatyti, turima informacija rodo, kad konkretus raketos variantas „Grom-E1“ sveria 594 kg, yra 4,2 m ilgio, 0,31 m skersmens, o jos sparnų plotis – 1,9 m. Raketoje įmontuota 315 kg sverianti skeveldrinė-sprogstamoji kovinė galvutė kartu su smūginiu sprogdikliu. Raketa turi inercinę navigacijos sistemą ir palydovinį valdymą.

Ginklų sistemą „Grom“ galima adaptuoti tokiems lėktuvams kaip „Su-34“, „Su-35“ ir pažangusiems „Su-57“. Žinomas šių raketų veikimo nuotolis yra 70 km, tačiau kai kuriais duomenimis, jų nuotolis gali siekti net iki 120 km.

Tai ne pirmas kartas, kai Rusija panaudoja tokio tipo raketas Ukrainoje. Pirmasis nesėkmingas raketos „Grom-1“ panaudojimas įvyko 2023 m. kovo 12 d., kai dėl techninių problemų raketa sudužo privačioje teritorijoje laikinai okupuotame Donecke.

Svarbu tai, kad šis incidentas yra pirmasis patvirtintas tokių raketų panaudojimo atvejis Chersono srityje. Anksčiau šių raketų liekanų buvo aptikta Donecko ir Charkovo srityse, rašo „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.