Tai jau darosi juokinga: per puolimą susidūrė du pačių rusų tankai Ir tai greičiausiai ne paskutinis kartas

Du Rusijos kariuomenės tankai „T-72“ per nepavykusį puolimą Rytų Ukrainoje praėjusią savaitę payrė susidūrimą. Tai yra ženklas, kad Rusijos apmokymų standartai ir toliau smunka, Kremliui besistengiant kompensuoti daugiau kaip 300 000 kareivių aukų, prarastų per 23 mėnesius trunkantį plataus masto karą su Ukraina, rašo „Forbes“.

Rusijos kariuomenės tankai „T-72“.<br>Wikimedia commons. (Iliustracinė nuotr.)
Rusijos kariuomenės tankai „T-72“.<br>Wikimedia commons. (Iliustracinė nuotr.)
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 7:48 PM

„Visiška nekompetencija“, – taip neseniai įvykusį puolimą apibūdino vienas rusų tinklaraštininkas.

Sausio 30 d. rusai atakavo ukrainiečių garnizoną Novomichailivkoje, į vakarus nuo Donecko. Puolimo grupę sudarė trys tankai „T-72“, septyni šarvuotieji transporteriai „MT-LB“ ir viena kovos mašina „BMP-2“.

Puolimas prasidėjo nesėkmingai: už poros kilometrų nuo fronto linijos susidūrus du „T-72“, vienas iš jų buvo išvestas iš rikiuotės.

Likusios karinės mašinos tęsė puolimą. Tačiau į puolimą buvo asakyta – rusams smogė Ukrainos artilerija, prieštankinės raketos ir savižudžiai FPV (angl. first person view) dronai.

Rusų radijo ryšio slopintuvai, matyt, neveikė – o tai reiškia, kad jie buvo visiškai bejėgiai prieš nuotoliniu būdu valdomus dronus.

Buvo pataikyta į kiekvieną puolime dalyvavusią rusų karinę mašiną – įskaitant ir į neveikiantį „T-72“.

Susidūrimo priežastys

46 tonų svorio tankai lėtai riedėjo vienas link kito, nė vieno tanko vairuotojui nepastebint gretimos karo mašinos.

Neaišku, kodėl tankų vairuotojai nesuvokė, kas vyksta. Gali būti, kad jie judėjo uždarytais liukais. Kompetentingos kariuomenės moko savo tankų vairuotojus laukti iki paskutinės sekundės, prieš užveriant liukus puolimo metu. Toks būdavo ir sovietų standartas.

„Principas toks, kad tankų liukai laikomi atidaryti kuo ilgiau, – šaltojo karo pradžios ataskaitoje aiškino JAV centrinė žvalgybos valdyba. – Labai akivaizdžios priežastys – uždarius liuką ribojamas matomumas. Vairuotojas blogiau mato, todėl ribojamas tanko mobilumas.“

Vis dėlto rusų kareivių parengimo standartai prastėja – nors ir iš pradžių jie nebuvo labai puikūs. „Netrukus po Rusijos [plataus masto] invazijos į Ukrainą tapo akivaizdu, kad Rusijos sausumos pajėgos nesilaikė savo mokymo ir doktrinos“, – rugsėjo mėnesį atliktame tyrime pažymėjo Virdžinijos (JAV) analitinis centras CNA.

Kad ir kokie prasti buvo rusų mokymai prieš dvejus metus, dabar jie daug prastesni. Siekdama išlaikyti bendrą savo fronto junginių pajėgumą katastrofiškų nuostolių akivaizdoje, Rusijos karinio rengimo įstaiga susiaurino ir taip nepakankamą apmokymą – ir į frontą išsiuntė nepakankamai parengtus kareivius.

„Kadangi vis daugiau nepatyrusių rezervistų ir šauktinių mobilizuojama ir siunčiama į Ukrainą, o karių praradimas ir toliau daro savo įtaką, tikėtina, kad apmokymo problemos dar labiau paaštrės“, – daro išvadą CNA.

Ateityje galima tikėtis ir daugiau tokių incidentų – nes plataus masto karui prieš Ukraną Rusija pasitelkia vis labiau nepasirengusius kareivius, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.