Teigia, kad rusai prieš Ukrainą panaudojo savo naujausią hipergarsinę raketą

Naujienų agentūros „Militarnyj“ pranešime teigiama, kad per neseniai surengtą masinę raketų ataką prieš Ukrainą Rusijos pajėgos panaudojo naujausią hipergarsinę sparnuotąją raketą „3M22 Cirkon“.

 „Cirkon“ skirta naudoti su laivuose esančia universalia vertikalia paleidimo sistema „3S14“.<br> Rusijos karinio jūrų laivyno stopkadras.
 „Cirkon“ skirta naudoti su laivuose esančia universalia vertikalia paleidimo sistema „3S14“.<br> Rusijos karinio jūrų laivyno stopkadras.
 Manoma, kad nukritimo vietoje rastos nuolaužos priklauso raketai „3M22 Cirkon“, pagal ženklus ji identifikuojama kaip „3M22 №23066“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Manoma, kad nukritimo vietoje rastos nuolaužos priklauso raketai „3M22 Cirkon“, pagal ženklus ji identifikuojama kaip „3M22 №23066“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 8, 2024, 8:41 PM

Pranešama, kad raketa, paleista iš laikinai okupuoto Krymo pusiasalio Kijevo link, judėjo trajektorija, kuri skyrėsi nuo anksčiau paleistų raketų – tokių kaip „Oniks“ ir „Kinžal“. Manoma, kad nukritimo vietoje rastos nuolaužos priklauso raketai „3M22 Cirkon“, pagal ženklus ji identifikuojama kaip „3M22 №23066“.

Nepaisant ribotos viešos informacijos apie „Cirkon“, įskaitant tikslius jos pajėgumus ir išvaizdą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2019 m. vasarį teigė, kad šis ginklas gali pasigirti maždaug 9 machų maksimaliu greičiu ir maždaug 1000 kilometrų veikimo nuotoliu.

Hipergarsinę raketą „3M22 Cirkon“ sukūrė Mokslinis gamybinis mašinų gamybos susivienijimas (NPO „Mašinostrojenija“), ji skirta naudoti su laivuose esančia universalia vertikalia paleidimo sistema „3S14“.

Oficialiai priimta į Rusijos karinio jūrų laivyno ginkluotę 2023 m. sausio 4 d., ši raketa buvo integruota į Šiaurės laivynui priskirto „projekto 22350“ klasės laivo „Admiral Gorškov“ arsenalą.

Raketų „Cirkon“ dislokavimas pabrėžia agresyvią Rusijos laikyseną ir jos norą panaudoti pažangią ginkluotę kare su Ukrainos civiliais gyventojais, rašo „Defence Blog“.

„Defense Express“ rašo, kad „Cirkon“ kartu su „Kh-47 „Kinžal“ priklauso vadinamajai „Putino stebuklingiesiems ginklams) (Putin's wunderwaffe) – tiesiog labiausiai reklamuojamiems rusiškiems „hipergarsiniams“ tolimojo nuotolio smogiamiesiems ginklams (dalis ekspertų šių raketų hipergarsinėmis galimybėmis smarkiai abejoja).

Atsižvelgiant į vietą, kurioje buvo rastos raketos nuolaužos – t. y. Kijevo Dnieprovskio rajoną – ir į tai, kad mažai tikėtina, jog elektros perdavimo linijos taptų milijonus dolerių kainuojančios raketos taikiniu, tikėtina versija, kad ją numušė miesto priešlėktuvinė gynyba. Tačiau oficialioje Ukrainos karinių oro pajėgų ataskaitoje minimos tik perimtos sparnuotosios raketos „Kh-555/101“ ir „Kalibr“ (kartu su bepiločiais „Shahed“).

Kita vertus, trumpas Karinių oro pajėgų pranešimas nuo 07 val. 46 min. vietos laiku perspėjo piliečius, kad prie Kijevo artėja didelio greičio raketa.

„Defense Express“ kreipėsi į savo šaltinius prašydami paaiškinimo, ir gavo atsakymą, kad raketos fragmentacija (subyrėjimas į atskiras dalis) yra per didelė – o tai labai apsunkina identifikavimą. Šį klausimą dar labiau komplikuoja tai, kad trūksta informacinių duomenų apie šią raketą – Rusija juos slepia nuo visuomenės.

Aptikti fragmentai taip pat sutampa su kitos neidentifikuotos raketos, kuri maždaug prieš mėnesį buvo panaudota per rusų ataką, dalimis. Kai buvo rastos tos nuolaužos, buvo padaryta lygiai tokia pati prielaida, kad jos priklauso „3M22 Cirkon“ – tad galbūt tai ne pirmas kartas, kai Rusija panaudojo šias raketas.

Dabar visa kita turi komentuoti Ukrainos pareigūnai. Taip pat būtų įdomu stebėti rusų reakciją į galimą dar vieno „nenugalimo“ jų gamybos ginklo numušimą – nes po pirmųjų pranešimų apie „Patriot“ sistemų atremtas „Kh-47 Kinžal“ raketas jie iš pradžių apskritai neigė šį faktą, o paskui vidaus auditorijai ėmė aiškinti, kad „Kinžal“ ir neturėjo būti tokia nenugalima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.