JK žvalgyba ėmėsi analizuoti nepaaiškintus sprogimus Rusijos ginklų gamyklose – štai kas jau žinoma Per keturis mėnesius įvyko bent penki tokie sprogimai

2024 m. vasario 7 d. socialiniuose tinkluose paskelbti pranešimai apie sprogimą Rusijos raketų gamykloje netoli Iževsko, centrinėje Rusijos dalyje. Šioje gamykloje gaminamos įvairios balistinės raketos, įskaitant raketas „Iskander“, kurios nuolat naudojamos prieš Ukrainą, rašo „Defence Express“.

Sprogimas gamykloje prie Iževsko.<br>lrytas.lt koliažas.
Sprogimas gamykloje prie Iževsko.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-09 14:35, atnaujinta 2024-02-09 14:37

Pirminiais duomenimis, sprogimas įvyko dėl darbuotojų klaidos, tačiau vėliau Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad sprogimas įvyko dėl „planuotų raketinių variklių bandymų“.

Mažai tikėtina, kad prie sprogimo prisidėjo Ukrainos bepiločiai orlaiviai, atsižvelgiant į tai, kad gamyklos nuo Ukrainos nutolusios 1 200 km atstumu, be to, anot JK gynybos žvalgybos, šioje vietovėje nebuvo pranešta apie bepiločių orlaivių atakas.

Tai mažiausiai penktas nepaaiškintas sprogimas karinės pramonės gamykloje per pastaruosius keturis mėnesius. Tarp ankstesnių sprogimų – 2024 m. sausio 15 d. gamykloje Rostove, 2023 m. lapkričio 26 d. Čeliabinsko tankų gamykloje, 2023 m. lapkričio 10 d. Kotovsko ir 2023 m. spalio 31 d. Solikamsko gamykloje.

Yra reali tikimybė, kad sprogimas įvyko dėl aplaidaus labai lakių, degių ir sprogių medžiagų tvarkymo ir sandėliavimo. Be to, tikėtina, kad dėl aukšto rango politinio spaudimo didinti karinės pramonės gamybos apimtis, siekiant remti karą Ukrainoje, gamyba vykdoma visą parą, o personalas nuvargęs. Labai tikėtina, kad dėl padidėjusių gamybos reikalavimų ateityje įvyks daugiau pramoninių avarijų, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.