Ruošiamasi išjungti 3G: RRT pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis telefoną

Europos mobiliojo ryšio operatoriai palaipsniui išjungia senas ryšio technologijas, o atsilaisvinusius radijo dažnius panaudoja efektyvesnėms naujos kartos technologijoms. Šie procesai jau yra prasidėję ir Lietuvoje. 2022 metų pabaigoje „Telia Lietuva“ išjungė paskutines 3G (UMTS) bazines stotis, primena Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) ekspertai.

2008 m. Lietuvoje buvo pradėta prekiauti „iPhone 2“, kurio vienas iš privalumų buvo 3G ryšio palaikymas.<br>A. Barzdžiaus nuotr.
2008 m. Lietuvoje buvo pradėta prekiauti „iPhone 2“, kurio vienas iš privalumų buvo 3G ryšio palaikymas.<br>A. Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-09 14:59, atnaujinta 2024-02-09 15:00

„Atsilaisvinusius išteklius galima panaudoti 4G (LTE) ar 5G-NR technologijoms, kurios užtikrina geresnes paslaugas ir našesnį tinklo veikimą, prisideda prie inovatyvių sprendimų“, – sako RRT Elektroninių ryšių išteklių valdymo grupė vyriausiasis patarėjas Ričardas Budavičius.

Jis taip pat pabrėžia, kad 3G stočių išjungimas yra neišvengiamas, dėl to vartotojai turėtų pasirūpinti keliais svarbiais dalykais.

Pasitikrinti telefonus

Dauguma prie mobiliojo tinklo prisijungiančių telefonų, modemų, planšečių ar pan. įrenginių palaiko 4G ar net 5G technologijas.

„Jei jūsų įrenginys palaiko ir VoLTE funkcionalumą, jums visiškai nėra ko nerimauti. Vartotojams patariame atkreipti dėmesį į mobiliojo įrenginio užrašus šalia ryšio stiprumą rodančių padalų. Jei telefonas palaiko 4G (LTE), ten matysite štai tokius užrašus: 4G, LTE ar 4G+ ir pan. O jei matysite 3G, H ar 2G, E, G, tai reiškia, kad jūsų telefonas yra prisijungęs prie senesnės kartos 3G ir 2G tinklų“, – aiškina R. Budavičius.

Tokiu atveju reikia nueiti į telefono nustatymus ir pasirinkti pageidaujamą tinklo tipą arba rinktis automatinį nustatymą.

„Pažiūrėkite ar jūsų pasirinkimuose yra 4G-LTE, 5G-NR. Jeigu nėra, po visiško 3G išjungimo, galite turėti problemų dėl ryšio. Tiesa, vis dar veikia ir užima gan svarbią rinkos nišą kone 30 metų eksploatuojama 2G (GSM) technologija. Todėl seni telefonai vis dar turės galimybę balso skambutį turėti šiuo tinklu. 2G tinklų išjungti kol kas neketinama, nes jų eksploatacija yra santykinai pigi. Be to, vis dar veikia daugybė šią technologiją naudojančių M2M (angl. machine to machine) įrenginių – jutikliai, davikliai, įvairūs skaitikliai, kontroleriai, įvažiavimo, kiemo ar garažo vartų keltuvai ir daug kitų“, – dėsto R. Budavičius.

Kitas svarbus aspektas – 3G tinklų išjungimas vyksta visame Europos regione, todėl rinkoje gali atsirasti daugybė pigesnių įrenginių, kurių, išjungus 3G tinklus, paprasčiausiai nebus galima naudoti. Šiuo atveju svarbu atkreipti dėmesį, ar perkamas prietaisas palaiko 4G-LTE ir aukštesnes technologijas. Pigiausi tokie mobilieji telefonai gali kainuoti 30–40 EUR.

„Žinoma, nepamirškite ir apie CE ženklinimą – tai gamintojo pareiškimas, kad produktas atitinka jam taikomus Europos Komisijos direktyvų reikalavimus“, – sako R. Budavičius.

Privalo informuoti vartotojus

Tuo metu RRT Teisės ir vartotojų teisių apsaugos grupės patarėja Ugnė Ramaneckienė primena, kad mobiliojo ryšio operatoriai apie pokyčius, susijusius su 3G tinklo išjungimu, savo vartotojus turi informuoti iš anksto, ne vėliau kaip prieš 1 mėnesį.

„Vartotojams turės būti pranešama ir apie jų teisę nutraukti paslaugų teikimo sutartis be papildomų išlaidų, jei mobiliojo ryšio operatoriaus vykdomi pokyčiai dėl 3G tinklo išjungimo pablogintų vartotojų padėtį. Pavyzdžiui, jei suprastėtų paslaugų kokybė, o vartotojai neturėtų galimybės naudodamiesi savo įrenginiais prisijungti prie 4G-LTE ir aukštesnių technologijų“, – paaiškina U. Ramaneckienė.

RRT turimais duomenimis, mobiliojo ryšio operatoriai 3G tinklo neišjungs vienu metu, todėl vartotojai turės galimybes, pasinaudoję sutarties nutraukimo be papildomų išlaidų teise, iš savo operatoriaus pereiti pas kitą, kuris tuo metu dar siūlys 3G technologiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.