Lietuva susigrąžino pirmininkavimą ES kibernetinėms greitojo reagavimo pajėgoms

Lietuvos inicijuota Europos Sąjungos kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų komanda (CRRT) išsikėlė 2024 metų užduotis, kurių koordinavimą prižiūrės Krašto apsaugos ministerija. Nuolat šį projektą valdanti Lietuva šiemet antrą kartą perėmė į savo rankas ir pirmininkavimą projekto tarybai – devynios CRRT šalys pirmininkavimą tarybai kasmet viena iš kitos perima rotaciniu principu.

 Devynios CRRT šalys pirmininkavimą tarybai kasmet viena iš kitos perima rotaciniu principu.<br> 123rf nuotr.
 Devynios CRRT šalys pirmininkavimą tarybai kasmet viena iš kitos perima rotaciniu principu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2024, 9:57 AM

Krašto apsaugos ministerijoje vasario 20 d. įvyko šeštasis ES kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų tarybos, projekto techninių ekspertų ir stebėtojų susitikimas. Susitikimo dalyvius pasveikinusi krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė pabrėžė, kad CRRT komanda nuo 2021 metų yra pasiekusi pilną operacinį pajėgumą ir pasirengusi reaguoti į skirtingus kibernetinius incidentus, didinti ES ir partnerių atsparumą.

Pasak viceministrės, šios pajėgos gali nuveikti dar daugiau – būti aktyvesnės ir matomesnės visoje ES ir už jos ribų.

„Šiemet CRRT tarybai vadovaujanti Lietuva yra paruošusi pajėgoms ambicingą veiklos planą, kuris apima įvairias pajėgų aktyvavimo galimybes, pratybas, techninių ekspertų mokymus ir kita. Be to, 2024 metais tikimės į projektą pritraukti keletą naujų valstybių narių. Lietuva ir toliau aktyviai dės pastangas, kad CRRT pasirengimo ir įgūdžių lygis augtų“, – sakė G. M. Tučkutė.

Šiuo metu CRRT komandą sudaro 16–18 kibernetinio saugumo ekspertų, kuriuos nacionaliniu lygmeniu yra delegavusios Belgija, Danija, Estija, Kroatija, Lietuva, Lenkija, Nyderlandai, Rumunija, Slovėnija. Šiuo metu galimybe prisijungti prie projekto domisi ir savo galimybes vertina dar keturios šalys.

2018 metais ES Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (PESCO) rėmuose sukurta ES kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų komanda gali pasiūlyti pagalbą valdant kibernetinius incidentus arba vykdant prevenciją (pažeidžiamumo vertinimą, rinkimų stebėjimą ir kt.). Pastaraisiais metais CRRT pajėgumas buvo sėkmingai išbandytas teikiant paramą tokioms ES šalims partnerėms kaip Ukraina ir Moldova, taip pat ES karinei mokymo misijai Mozambike.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.