Prasideda geriausių Lietuvoje sukurtų kompiuterinių žaidimų rinkimai

Šiemet jau 9-tą kartą prasidėjo kasmetiniai Lietuvos žaidimų kūrėjų apdovanojimai „LT Game Awards 2023“. Jų metu skirtingose kategorijose bus renkami geriausi praėjusiais metais šalyje sukurti kompiuteriniai žaidimai. Viso Lietuvoje pernai buvo išleista net 40 žaidimų asmeniniams kompiuteriams, žaidimų konsolėms ar išmaniesiems įrenginiams. Peržiūrėjus visas paraiškas, komisija jau atrinko pagrindinius nominantus kiekvienai kategorijai, o kovo 2 d. bus renkami nugalėtojai.

 Šiemet jau 9-tą kartą prasidėjo kasmetiniai Lietuvos žaidimų kūrėjų apdovanojimai „LT Game Awards 2023“.<br> LŽKA nuotr.
 Šiemet jau 9-tą kartą prasidėjo kasmetiniai Lietuvos žaidimų kūrėjų apdovanojimai „LT Game Awards 2023“.<br> LŽKA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2024, 11:06 AM

„Žaidimų industrija jau senokai yra viena pelningiausių rinkų pasaulyje, besivaržanti su kino ar muzikos pramone. Tuo metu Lietuvoje mes taip pat jau stebime ryškų žaidimų rinkos augimą, ypatingai kūrėjų tarpe. Kalbant skaičiais, skaičiuojama, kad pernai šioje rinkoje vien Lietuvoje dirbo per 2,5 tūkst. žmonių, tarp kurių tiek žaidimų kūrimo studijos, tiek pavieniai kūrėjai. Dar didesnį įspūdį daro finansinis šios rinkos augimas Lietuvoje: nors už 2023 m. skaičių dar nėra, bet 2022 m. žaidimų industrija Lietuvoje sugeneravo 308 mln. eurų pajamų, o tai yra apie 30 proc. daugiau nei 2021 m.“, – teigia vienas „LT Game Awards 2023“ organizatorių ir LŽKA pirmininkas Rytis Jadzevičius.

Net visame pasaulyje žinomas pavadinimas

Kaip teigia R. Jadzevičius, šiemet žaidimų apdovanojimams pateikti projektai stebina ne tik kūrybiškais sprendimais, bet ir mastais.

„Šiemet nominantai kaip niekada skirtingi ir stebinantys. Pavyzdžiui, Lietuvos kūrėjų studija „SneakyBox“ pristatė net keliose kategorijose nominuotą žaidimą „Star Trek: Resuregence“. Tai – visiškai pasaulinio lygio žaidimas, o „Star Trek“ seriją puikiai žino net tie, kas žaidimais nesidomi. Ir nors tai nėra vien lietuvių kurtas žaidimas, vien faktas, kad prie jo kūrimo ženkliai prisidėjo studija iš mūsų šalies – daro įspūdį. Kitas pavyzdys – itin vizualus ir išskirtinis žaidimas „Unveiling“, kurį pristato kelių žmonių studija iš Lietuvos „Chark“. Jis leidžia patirti, ką reiškia būti pagrobtiems ateivių ir šis žaidimas taip pat pateko į daugiau nei vieną apdovanojimų kategoriją“, – išskiria vienas „LT Game Awards 2023“ organizatorių.

Dvi naujos kategorijos

Pasak R. Jadzevičiaus, Lietuvos žaidimų apdovanojimai yra organiškas ir kasmet augantis renginys, todėl šiemet pasipildė ir jo kategorijų sąrašas.

„Kadangi dirbame su kiekvienais metais sparčiai augančia žaidimų industrija, natūralu, kad panašiu tempu augame ir patys. Šiemet su šiuo augimu susijusios ir dvi naujos apdovanojimų kategorijos – geriausias metų žaidimas vaikams ir metų žaidimų kultūros nuomonės formuotojas arba formuotoja. Pirmoji kategorija skirta tinkamai išskirti bei įvertinti tuos žaidimus, kuriuos galima žaisti jau nuo 3 metų, o metų nuomonės formuotojo titulu bus įvertintas ta organizacija ar fizinis asmuo, kuris turėjo daugiausiai teigiamos įtakos bei sklaidos populiarinant žaidimų kultūrą Lietuvoje“, – sako Rytis Jadzevičius.

Viso šiemet apdovanojimus „LT Game Awards 2023“ sudarys 11 kategorijų: geriausias 2023 metų žaidimas, geriausias asmeninių kompiuterių ar žaidimų konsolių žaidimas, geriausias žaidimas išmaniesiems įrenginiams, geriausias stalo žaidimas, geriausias garso dizainas, geriausias meninis apipavidalinimas, geriausias žaidimas vaikams, geriausias „Game Jam“ metu sukurtas žaidimas, apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus industrijai, žaidėjų balso apdovanojimas ir metų nuomonės formuotojas arba formuotoja. Visą nominantų, už kuriuos skatinama balsuoti ir visuomenė, sąrašą galima rasti čia.

Lietuvos žaidimų apdovanojimai „LT Game Awards 2023“ rengiami su partneriais „Vilnius TechFusion“, „Triniti Jurex“, „Samsung“, „Lietuvos Kultūros Taryba“, „WarGamming“, „Nordcurrent“ ir LRT. Apdovanojimų ceremonija įvyks kovo 2 dieną 18 val. ir bus transliuojama portale LRT.lt ir kanale „LRT Plius“.

Apie LŽKA

Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacija (LŽKA) yra Lietuvos žaidimų kūrėjus vienijanti ir industrijos interesams atstovaujanti ne pelno siekianti organizacija. Ji skatina profesinį žaidimų kūrėjų tobulėjimą, tarpusavio bendradarbiavimą ir žaidimų kūrimą Lietuvoje. LŽKA organizuoja žaidimų kūrėjams dedikuotus renginius šalyje ir, atstovaudama asociacijos narius bei nacionalinės žaidimų industrijos dalyvius, bendradarbiauja su viešojo sektoriaus įstaigomis ir valstybinėmis institucijomis. Daugiau informacijos galima rasti oficialioje asociacijos svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.