Skaudus smūgis: rusai pirmą kartą sunaikino tanką „M1 Abrams“

Ukrainos kariuomenė pirmą kartą neteko amerikiečių gamybos tanko „M1 Abrams“, skelbia „Forbes“.

Ukrainos kariuomenė pirmą kartą neteko amerikiečių gamybos tanko „M1 Abrams“.<br>Wikimedia commons, atvirųjų šaltinių nuotr., lrytas.lt mont.
Ukrainos kariuomenė pirmą kartą neteko amerikiečių gamybos tanko „M1 Abrams“.<br>Wikimedia commons, atvirųjų šaltinių nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2024, 8:46 AM, atnaujinta Feb 27, 2024, 12:05 PM

Pirmadienį internete išplatintame Rusijos dronu užfiksuotame vaizdo įraše matyti, kaip bepilotis orlaivis medžioja keturvietį tanką „M1 Abrams“. 31 tokiu tanku buvo aprūpinta Ukrainos kariuomenės 47-oji mechanizuotoji brigada, į vakarus nuo Avdijivkos, rytų Ukrainoje.

Atskiroje rusų išplatintoje nuotraukoje matyti, kaip tas pats „M1“ dega, matyt, po drono smūgio.

Praėjus dvejiems metams po Rusijos pradėto plataus masto karo su Ukraina, savižudžiai dronai yra viena didžiausių grėsmių abiejų pusių šarvuotajai technikai. Jie gali smogti ten, kur jų šarvai yra ploniausi – į stogus.

Rusų dronu padarytas vaizdo įrašas, atrodo, patvirtina, kad dronas pataikė į plonai šarvuotą „Abrams“ viršų, sukeldamas vidinį gaisrą, kuris tikriausiai sunaikino tanką. Neaišku, ar keturi įgulos nariai išsigelbėjo.

47-oji brigada vis dar turi 30 „M1“. O platesnė Ukrainos kariuomenė, nors per dvejus plataus masto karo metus iš viso neteko 700 tankų, vis dar turi 2 000 tankų.

Tai bent tiek pat tankų, kiek jų turėjo prieš rusams užpuolant 2022 m. vasarį. Šimtai padovanotų tankų ir dar šimtai perimtų rusų tankų su kaupu kompensavo mūšio lauko nuostolius.

Neseniai sunaikinus šį „M1“, Ukraina, pasak „Oryx“, prarado bent po vieną vienetą beveik visų jos naudojamų vakarietiškų ir sovietinių tankų. Ji nurašė bent vieną iš 28 tankų „M55S“, bent aštuonis iš 40-ties „Leopard 2A4“, bent penkis iš 21 „Leopard 2A6“, vieną iš iš 10 „Strv 122“, taip pat dabar ir vieną iš 31 „M1“.

Vienintelis Vakarų tankų tipas, kuris dar nebuvo prarastas Ukrainoje, yra Vokietijoje pagamintas „Leopard 1A5“.

Tačiau tik laiko klausimas, kada dronas sumedžios ir „Leopard 1A5“. Karo, kuriame kiekviena pusė per mėnesį paleidžia dešimtis tūkstančių dronų, o priešlėktuvinė gynyba ir elektroninis trikdymas sunkiai su jais susidoroja, metu nė vienas tankas nėra saugus, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.