Fronte pasirodė modernus ginklas – jį Ukraina gavo iš Rusijos „draugės“

Internete pasirodė ukrainiečių raketinės sistemos „BM-21 Grad“ nuotrauka, kuri šiaip nebūtų tokia įdomi, jei ne raketos. Ši „Grad“ ginkluota moderniomis raketomis „G-2000“. Tik iš kur Ukraina jas gavo?

„BM-21 Grad“ Ukrainos pajėgose.<br>Wikimedia commons.
„BM-21 Grad“ Ukrainos pajėgose.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2024, 6:50 PM

„G-2000“ raketų kilmės šalis – Serbija, kuri palaiko labai stiprius ryšius su Rusija. Serbija savo ginklų pramonei leidžia Ukrainai parduoti ginklų ir amunicijos. Aišku, garsiai tuo nesigiriama, bet serbų ginklai ukrainiečių rankose pasirodo ne pirmą kartą.

Anksčiau Ukrainoje užfiksuoti serbiški minosvaidžių sviediniai, bet jie galėjo būti seni, dar iš Jugoslavijos laikų. Tuo tarpu „G-2000“ raketos nėra tokios senos. Jos vis dar keliauja po ginklų parodas, ieškodamos potencialių pirkėjų. Tai yra modernus ginklas, o tai reiškia, kad serbų gamintojas „EDePro“ galėjo jas tiesiogiai arba netiesiogiai parduoti Ukrainai.

Įprastai populiariausių „Grad“ 122 mm raketų nuotolis siekia iki 20 km. Ilgesnio nuotolio raketos yra retos. Kai kurios šalys, įskaitant Serbiją ir Lenkiją, kuria ilgesnio nuotolio „Grad“ raketas. Serbų „G-2000“ turi 18–19 kg sveriančią kovinę galvutę (bendras svoris – 69 kg), o jos nuotolis siekia iki 40,5 km. Be to, serbų raketos taip neišsisklaido ore kaip senos sovietinės – 40 raketų salvė tankesniais smūgiais smogia į numatytą plotą.

Įdomi „G-2000“ raketų savybė – galimybė jose įmontuoti specialias kasetines kovines galvutes, kurios paleidžia sausumos minas. Taip galima užminuoti logistikos maršrutus priešo užnugaryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.