Rusija bando naują ginklą – tik yra viena mįslinga detalė

Rusijos ginkluotosios pajėgos atliko kovinius raketų „žemė-oras“ sistemos „S-500 Prometeij“ bandymus, praneša Kremliaus kontroliuojamas laikraštis „Izvestija“. Leidinys teigia, kad ji gali perimti tiek jau esamus, tiek dar tik kuriamus ginklus, skriejančius bent penkis kartus didesniu nei garso greičiu.

 Sistema „S-500 „Prometeij“ ir raketos perėmėjos „77N6“ paleidimo įrenginys.
 Sistema „S-500 „Prometeij“ ir raketos perėmėjos „77N6“ paleidimo įrenginys.
 Rusijos ginkluotosios pajėgos atliko kovinius raketų „žemė-oras“ sistemos „S-500 Prometeij“ bandymus.<br> Wikimedia commons
 Rusijos ginkluotosios pajėgos atliko kovinius raketų „žemė-oras“ sistemos „S-500 Prometeij“ bandymus.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 29, 2024, 10:28 AM

Konkrečiai straipsnyje rašoma, kad bandymų metu buvo įrodyta, jog priešlėktuvinė sistema „S-500“ gali perimti „hipergarsinius oro taikinius“ – pavyzdžiui, šiuo metu pagal naujausias raketų programas Vakaruose kuriamų ginklų prototipus, tarpžemynines balistines raketas arba trumpojo nuotolio balistines raketas.

Straipsnyje teigiama, kad visos šios galimybės pasitvirtino per tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą iš Rusijos karinio jūrų laivyno Šiaurės laivyno povandeninio laivo „Tula“, dislokuoto Laptevų jūroje.

„S-500“ gebėjimą esą numušti tokias raketas lemia du veiksniai: pirma, tai galingi radarai, papildyti galingu kompiuteriu, ir, antra, „labai manevringos raketos“.

Kalbėdamas apie „S-500 Prometeij“ raketas, rusų laikraštis pirmą kartą atskleidė įdomią detalę: anksčiau buvo žinoma, kad šioje sistemoje naudojamos tik „77N6“ šeimos priešlėktuvinės raketos, o dabar teigiama, kad buvo integruotos ir „40N6“ raketos iš „S-400“ sistemos.

Mįslinga yra tai, kad šios sistemos bandymai yra atliekami dabar, 2024 m. vasarį – nors Rusijos kariuomenė ginklą oficialiai priėmė į tarnybą dar 2022 m.

Dabartinis rusų pajėgose naudojamų „S-500“ sistemų skaičius nežinomas, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.