Gali būti, kad Ukrainoje sunaikintas trečias „Abrams“ tankas

Kovo 5 d. internete pasirodė filmuota medžiaga, kurioje matyti, kad Rusijos pajėgos galėjo sunaikinti dar vieną tanką „Abrams“, kurį Ukrainai perdavė Jungtinės Valstijos.

 Kovo 5 d. internete pasirodė filmuota medžiaga, kurioje matyti, kad Rusijos pajėgos galėjo sunaikinti dar vieną tanką „M1A1 Abrams“.<br> Wikimedia commons, ekrano nuotr., lrytas.lt mont.
 Kovo 5 d. internete pasirodė filmuota medžiaga, kurioje matyti, kad Rusijos pajėgos galėjo sunaikinti dar vieną tanką „M1A1 Abrams“.<br> Wikimedia commons, ekrano nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2024, 3:14 PM, atnaujinta Mar 8, 2024, 3:24 PM

Jei šis faktas pasitvirtins, tai reikš, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos dabartiniame konflikte sunaikino jau trečią „Abrams“ tanką.

Pasak Rusijos valstybinės žiniasklaidos agentūros TASS, tanką netoli Avdijivkos sunaikino karys, kuriam jau suteiktas Rusijos didvyrio vardas. Pranešama, kad „tai buvo tikslus smūgis. Atstumas iki taikinio buvo apie 6 kilometrus. Smūgis buvo suduotas naktį“.

Pirmą kartą vaizdo įrašas pasirodė „Telegram“, kuriame tariamai atskleidžiama, kaip Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 47-osios mechanizuotosios pėstininkų brigados „Magura“ trečiasis tankas „M1 Abrams“ sunaikintas prieštankine valdomąja raketa (ATGM), pranešė „Pravda“.

Tačiau kol kas niekas nepriklausomai neatliko vaizdo įrašo autentiškumo patikrinimo. Vis dėlto naujausias teiginys pasirodė po kovo 4 d. Rusijos gynybos ministerijos pareiškimo, kuriame pranešama, kad antrasis tankas sunaikintas kovo 3 d.

Anksčiau Rusijos valstybės kontroliuojama žiniasklaida vasario 4 d. paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip Rusijos bepiločiai orlaiviai naikina amerikiečių „Abrams“. Tai buvo antrasis „Abrams“ sunaikinimo incidentas per savaitę netoli fronto linijos Ukrainoje.

Antrojo tanko sunaikinimo vaizdo įrašas pirmą kartą pasirodė Rusijos propagandisto Vladimiro Solovjovo „Telegram“ kanale. Pranešama, kad tankas buvo numuštas netoli Berdyčių kaimo, esančio netoli neseniai Rusijos pajėgų užimto Avdijivkos miesto Donbaso regione.

Rusijos žiniasklaidos priemonė „Izvestija“ pranešė, kad Rusijos kariuomenės grupės „Centras“ nariai, taikydamiesi į tanką „Abrams“, naudojo „Upyr“ pirmojo asmens vaizdo bepiločius (FPV).

Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad pirmasis „Abrams“ buvo sunaikintas vasario 27 d. Pranešama, kad pirmąjį tanką sunaikino bepilotis orlaivis „Piranha FPV“.

Separatistinės Donecko liaudies respublikos vadovo patarėjas Janas Gaginas apibūdino sunaikintą įrangą iš esmės kaip „tuščią skardinę su patranka“, teigdamas, kad prieš perduodant tanką Kijevui JAV pašalino jautrias technologijas.

Be tankų, Rusijos gynybos ministerija teigia pastaruoju metu likvidavusi daugiau kaip 490 Ukrainos karių ir keturias pėstininkų kovos mašinas, įskaitant tris JAV gamybos „Bradley“.

Be to, pranešama, kad Maskvos pajėgos taip pat sunaikino „M1150 Assault Breacher Vehicle“ – specializuotą JAV pagamintą transporto priemonę, skirtą minoms ir sprogmenims nukenksminti.

Tikslus Ukrainai suteiktų tokių transporto priemonių skaičius lieka neaiškus. Internete platinamose nuotraukose matyti ant kelio dūmuose paskendęs „M1150 ABV“

„Abrams“ Ukrainoje

Jungtinės Valstijos oficialiai paskelbė, kad 2023 m. sausį Ukrainai pristatys 31 „Abrams“ tanką, o visa žadėtųjų tankų siunta Ukrainą pasieks 2023 m. spalį. Tačiau šios karo mašinos nebuvo dislokuotos fronto linijose iki 2024 m. vasario.

Iš pradžių ketinęs Ukrainai pateikti pažangesnę „M1 A2“ versiją, Vašingtonas galiausiai pasirinko senesnį A1 modelį, kad pagreitintų pristatymo procesą.

Atrodo, kad toks sprendimas buvo pagrįstas siekiu neleisti jautrioms ir pažangioms technologijoms patekti į priešininkų rankas – ir kartu pagreitinti pristatymo procesą perduodant senesnius tankus.

Pagrindinių kovos tankų (MBT) reikšmė šiuolaikiniame didelio intensyvumo sausumos kare išlieka itin svarbi. Konfliktas Ukrainoje parodė, kad plataus masto puolamosios operacijos yra sudėtingos be pakankamo MBT aprūpinimo.

Nepaisant abiejų pusių nuostolių, juos reikėtų vertinti kaip šarvuotų platformų svarbos mobiliajame kare įrodymą, net ir šiais laikais, kai dominuoja tikslioji amunicija ir pažangūs bepiločiai orlaiviai, rašo „Eurasian Times“.

Remiantis atvirųjų šalinių stebėsenos projekto „Oryx“ duomenimis, nuo plataus masto invazijos į Ukraina 2022 m. vasario 24 d. Rusija yra praradusi 2803 tankus: 1840 buvo sunaikinta, 277 buvo pačių rusų apleisti, o 537 buvo perimti ukrainiečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.