Pademonstravo ginklą, galintį iš esmės pakeisti oro gynybą: vietoje 2 milijonų vos 13 dolerių už smūgį

Šią savaitę Jungtinė Karalystė (JK) pademonstravo naują lazerinį ginklą, kuris, pasak jos kariškių, galėtų užtikrinti efektyvią gynybą nuo raketų ar orlaivių už maždaug 13 JAV dolerių už šūvį, taip sutaupant dešimtis milijonų dolerių, palyginti su dabar naudojamų raketų perėmėjų kaina, rašo CNN.

JK gynybos ministerija teigia, kad „DragonFire“ gali tiksliai pataikyti į tokį mažą taikinį kaip moneta „dideliais atstumais“, tačiau konkrečių duomenų nepateikė.<br>Stopkadras.
JK gynybos ministerija teigia, kad „DragonFire“ gali tiksliai pataikyti į tokį mažą taikinį kaip moneta „dideliais atstumais“, tačiau konkrečių duomenų nepateikė.<br>Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-14 14:31, atnaujinta 2024-03-14 14:33

Naujai paskelbtame JK gynybos ministerijos vadinamosios lazerinio ginklo (angl. laser directed-energy weapon, LDEW) sistemos „DragonFire“ bandymo vaizdo įraše užfiksuota, kaip, ministerijos teigimu, sausio mėnesį vykusios demonstracijos metu lazeris buvo sėkmingai panaudotas prieš oro taikinį.

„Tai gali iš esmės pakeisti oro gynybą“, – sakoma vaizdo įraše, kai ryškus lazerio spindulys perskrodžia naktinį dangų ir, pataikęs į taikinį, sukuria šviesos kamuolį.

Pigi alternatyva

JK gynybos ministerija teigia, kad „DragonFire“ gali tiksliai pataikyti į tokį mažą taikinį kaip moneta „dideliais atstumais“, tačiau konkrečių duomenų nepateikė. Pasak jos, tikslus ginklo veikimo nuotolis yra įslaptintas.

Lazerio spindulys gali perpjauti metalą, sakoma JK gynybos ministerijos pareiškime.

Be to, teigiama, kad jis taip pat sunaikina taikinius už nedidelę dalį to, kiek kainuoja dabartinės oro gynybos raketos.

Gynybos ministerija nurodė, kad 10 sekundžių trukmės lazerio šūvio kaina yra apie 13 dolerių. Tuo tarpu Jungtinių Valstijų karinio jūrų laivyno oro gynybai naudojamos standartinės raketos „Standard Missile-2“ vieno šūvio kaina yra daugiau kaip 2 mln. dolerių.

„Tai gali būti ilgalaikė pigi alternatyva tam tikroms šiuo metu raketų vykdomoms užduotims“, – teigiama sausio mėn. paskelbtame Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos pareiškime.

Pastaraisiais metais oro gynybos raketų kaina tapo karšta tema gynybos sektoriuose, nes pigūs bepiločiai orlaiviai įrodė savo veiksmingumą mūšio laukuose Ukrainoje ir husių sukilėlių atakose prieš komercinius ir karinius laivus Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje.

Analitikai kėlė klausimą, kaip ilgai JAV, Jungtinė Karalystė ir jų partneriai gali toliau naudoti milijonus dolerių kainuojančias raketas prieš husių dronus, kuriuos kai kuriais atvejais galima įsigyti už gerokai mažiau nei 100 000 JAV dolerių.

„Tokio tipo pažangiausia ginkluotė gali sukelti revoliuciją mūšio erdvėje, sumažindama priklausomybę nuo brangios amunicijos“, – sausio mėn. po „DragonFire“ bandymo sakė JK gynybos sekretorius Grantas Shappas.

Panaudojimo problemos

Vis dėlto, tokie lazeriai kaip „DragonFire“ vis dar nėra išbandyti mūšio lauke ir turės apribojimų.

Praėjusį mėnesį „The Conversation“ rašęs Kolorado universiteto (JAV) Nacionalinio saugumo iniciatyvų centro direktorius Iainas Boydas išvardijo keletą lazerių problemų. Anot jo, lietus, rūkas ir dūmai išsklaido šviesos spindulius ir mažina jų veiksmingumą; lazeriniai ginklai išskiria daug šilumos, todėl jiems reikia didelių aušinimo sistemų; mobiliuosius lazerius, sumontuotus laivuose ar lėktuvuose, reikės įkrauti baterijomis. Be to, pasak I. Boydo, lazeriai turi būti nukreipti į judančius taikinius iki 10 sekundžių, kad išdegintų juose skyles.

Tačiau JK gynybos vadovai sako, kad atsirado nauja būtinybė įdiegti lazerius į šiuolaikinį mūšio lauką ir tą būtina padaryti kuo greičiau.

„Besikeičiančių grėsmių pasaulyje mes žinome, kad daugiausia dėmesio turime skirti tam, kad pajėgumai pasiektų kovotojus, todėl sieksime paspartinti kitą veiklos etapą“, – pareiškime teigė Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos strateginių programų direktorius Shimonas Fhima.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.