JAV ukrainiečiams nubrėžė „raudonąsias ribas“ naikintuvų „F-16“ naudojimui

Pentagonas nubrėžė „raudonąsias linijas“ dėl naikintuvų „F-16“ naudojimo Rusijos ir Ukrainos karo metu. Apie tai pranešė „ArmyInform“, cituodami JAV gynybos departamento spaudos sekretoriaus Patricko Ryderio interviu RFE/RL.

 Pentagonas nubrėžė „raudonąsias linijas“ dėl naikintuvų „F-16“ naudojimo Rusijos ir Ukrainos karo metu. <br> Wikimedia commons.
 Pentagonas nubrėžė „raudonąsias linijas“ dėl naikintuvų „F-16“ naudojimo Rusijos ir Ukrainos karo metu. <br> Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2024, 11:22 AM

Atsakydamas į klausimą apie „F-16“ naudojimo apribojimus, P. Ryderis atsakė, kad Vakarų šalys šių naikintuvų naudojimą mato tik suverenioje Ukrainos teritorijoje.

Pasak pareigūno, gavusi naikintuvus, Ukraina turės „unikalų oro pajėgumą, kuris skirtas sutelkti dėmesį į Ukrainos suverenios teritorijos gynybą ir Ukrainos suverenių sienų ribose“.

Kaip žinoma iš anksčiau, Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas pritarė ukrainiečių pilotų mokymui valdyti naikintuvus „F-16“ mokymo centre Rumunijoje. Jis taip pat sutiko, kad per šalies teritoriją būtų gabenama tarptautinė karinė pagalba Ukrainai. Šis klausimas netrukus bus svarstomas abiejų Rumunijos parlamento rūmų vadovų susitikime. Balsavimas turėtų įvykti per kitą bendrą plenarinį posėdį.

Kovo 11 d. su nuoroda į „The New York Times“ pranešta, kad pirmieji šeši naikintuvai „F-16“ Ukrainai bus pristatyti iki šių metų vasaros.

Laikraštis praneša, kad tikimasi, jog po 10 mėnesių mokymų Danijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose dvylika pilotų iki šios vasaros bus pasirengę valdyti „F-16“ lėktuvus kovinėse operacijose.

Tačiau straipsnio autoriai pabrėžia, kad iki pilotų grįžimo į Ukrainą bus pristatyti vos šeši „F-16“ – iš maždaug 45, kuriuos pažadėjo Europos sąjungininkai. Be to, leidinyje teigiama, kad Ukrainos pilotai dar neatvyko į mokymo centrą Rumunijos Feteščio oro pajėgų bazėje, esančioje už 150 km į rytus nuo Bukarešto.

Leidinyje skelbia, kad naikintuvai „F-16“ yra paruošti, o pilotų instruktoriai laukia naujame mokymo centre Rumunijoje, rašo „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.