Teigia sujaukę rusams planus – ukrainiečiai atakavo buvusį savo laivą Laivo istorija – tikras detektyvas

2024 m. kovo 26 d. rytą Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovas spaudai trečios klasės kapitonas Dmytro Pletenčiukas paskelbė, kad į 2014 m. Rusijos okupantų užgrobtą Ukrainos didįjį desantinį laivą „Konstantin Olšanskij“ pataikė ukrainiečių raketa „Neptun“.

„Konstantin Olšanskij“ yra didelis ukrainiečių desantinis laivas, kurį rusų okupantai užgrobė 2014-ais metais.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
„Konstantin Olšanskij“ yra didelis ukrainiečių desantinis laivas, kurį rusų okupantai užgrobė 2014-ais metais.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2024, 12:20 PM, atnaujinta Mar 26, 2024, 3:17 PM

Pasak karininko, laivo „Konstantin Olšanskij“ istorija – tikras detektyvas.

„Priminsiu, kad tai yra didelis ukrainiečių desantinis laivas, kurį rusų okupantai užgrobė 2014-ais metais, t. y. prieš 10 metų“, – sakė Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovas. Jo teigimu“ „Konstantin Olšanskij“ Sevastopolio įlankoje išbuvo 9 metus.

„Jis buvo naudojamas atsarginėms dalims. Jie jį tiesiog grobstė. O 10-aisiais karo metais jie suprato, kad jiems trūksta šio „775 projekto“ didelių desantinių laivų“, – pasakojo Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovas. Todėl okupantai nusprendė atkurti laivą „Konstantin Olšanskij“.

„Taigi, per metus jis buvo nuleistas į doką ir pradėti restauravimo darbai. Tačiau šių darbų tikslas, kaip suprantame, buvo falsifikacija. Tam, kad Maskvos vadovybei ir žmonėms Rusijoje bei okupuotose teritorijose praneštų, jog jie atkūrė vieną iš savo didžiųjų desantinių laivų, kurie buvo sugadinti anksčiau. Tai galėjo būti arba „Minsk“, arba „Olenegorskij Gorniak“ (liet. „Olenegorsko kalnakasys“, lrytas.lt past.), – sakė Pletenčiukas.

Tačiau pasak Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovo, „Minsk“ ir „Olenegorskij Gorniak“ apgadinimai yra tokio dydžio, kad jų atkūrimo galimybės kelia abejonių.

„Ir atitinkamai kilo mintis mūsų laivą pateikti kaip vieną iš jų. Atitinkamai šis laivas turėjo būti panaudotas prieš Ukrainą. Todėl buvo nuspręsta šį laivą sunaikinti mūsų „Neptūnu“. Jis buvo pažeistas. Žala tikslinama, bet jis neabejotinai patyrė žalą. Bet kokiu atveju, dabar jis nėra pasiruošęs koviniams veiksmams. Štai tokios yra ryto naujienos“, – apibendrino Dmytro Pletenčiukas.

Parengta pagal „Armija Inform“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.