Dvigubai pavojingesnė: į Ukrainos rankas pateko naujausia slapta Rusijos sparnuotoji raketa

Pranešama, kad Rusija vėl modernizavo sparnuotąją raketą „Kh-101“ ir aprūpino ją dviem kovinėmis galvutėmis, taip padvigubindama jos potencialų grėsmės lygį, rašo „Eurasian Times“.

Rusijos sparnuotoji raketa „Kh-101“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Rusijos sparnuotoji raketa „Kh-101“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Rusija vėl modernizavo sparnuotąją raketą „Kh-101“ ir aprūpino ją dviem kovinėmis galvutėmis, taip padvigubindama jos potencialų grėsmės lygį.<br>„X“ nuotr.
Rusija vėl modernizavo sparnuotąją raketą „Kh-101“ ir aprūpino ją dviem kovinėmis galvutėmis, taip padvigubindama jos potencialų grėsmės lygį.<br>„X“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-04-04 19:31

Tai paaiškėjo po to, kai socialiniuose tinkluose pasirodė pranešimų apie kovo 29 d. Ukrainos priešlėktuvinės gynybos pajėgų sėkmingai perimtą modifikuotą „Kh-101“ versiją.

Remiantis iš „Telegram“ kanalo „war_home“ gauta informacija, perimta nauja slapta rusiškos sparnuotosios raketos versija turėjo papildomą kovinę galvutę, kuri iš esmės padvigubino jos bendrą naudingąjį krovinį.

Numuštos raketos nuolaužų tyrimas taip pat atskleidė, kad sprogstamojo naudingojo krovinio masė išaugo nuo 400 iki 800 kilogramų, todėl kilo nerimas dėl padidėjusių naikinamųjų pajėgumų.

Kaip pranešė leidinys „Defense Express“, modernizacija tapo įmanoma sumažinus degalų bako dydį, todėl raketos veikimo nuotolis sutrumpėjo nuo 5500 iki beveik 2250 kilometrų.

Šis pakeitimas leido įmontuoti papildomą kovinę galvutę ir kartu išlaikyti operacinį raketos pajėgumą.

Sprendimas į raketą „Kh-101“ integruoti dvigubas kovines galvutes pirmą kartą buvo paviešintas 2024 m. sausį.

Šis paviešinimas sukėlė susirūpinimą dėl galimų tokių patobulinimų pasekmių vykstančiuose konfliktuose. Daugiau informacijos paaiškėjo iš „Telegram“ kanalo „Polkovnyk HSH“, kuris pateikė kovinių galvučių nuotraukas ir pabrėžė, kad šis atradimas padarytas išanalizavus neseniai, kovo 29 d., numuštą raketą „Kh-101“.

Antrojoje kovinėje galvutėje yra paruoštų kubo formos kovinių elementų, paprastai naudojamų priešlėktuvinėse raketose, tačiau dabar keliančių didelę grėsmę ir antžeminiams taikiniams.

Nors degalų bako dydžio sumažinimas riboja raketos veikimo nuotolį, tai neturi didelės įtakos jos operaciniam veiksmingumui Rusijos kare prieš Ukrainą. Net ir sumažėjus nuotoliui, „Kh-101“ išlaiko dideles manevravimo galimybes, todėl potencialūs taikiniai Vakarų Ukrainoje vis dar yra pasiekiami, rašo „Eurasian Times“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.