Lietuva Ukrainai dar perdavė karinės technikos – štai kam ji skirta

Lietuva paskelbė apie valdymo ir kontrolės šarvuočių „M577“ perdavimą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Kaip pranešė Lietuvos Krašto apsaugos ministerija, „M577“ partija į Ukrainą atvyko balandžio 5 d.

 Lietuva paskelbė apie valdymo ir kontrolės šarvuočių „M577“ perdavimą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Kaip pranešė Lietuvos Krašto apsaugos ministerija, „M577“ partija į Ukrainą atvyko balandžio 5 d.<br> KAM nuotr.
 Lietuva paskelbė apie valdymo ir kontrolės šarvuočių „M577“ perdavimą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Kaip pranešė Lietuvos Krašto apsaugos ministerija, „M577“ partija į Ukrainą atvyko balandžio 5 d.<br> KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2024, 2:04 PM

Lietuva ir toliau nepertraukiamai teikia karinę paramą Ukrainai. „Paramos Ukrainai tęstinumas yra mūsų strateginis tikslas. Mūsų ir mūsų sąjungininkų tiekiama ginkluotė ir įranga kritiškai prisideda prie Ukrainos kovos už nepriklausomybę ir visos Europos saugumo. Paramą Ukrainai teiksime tiek, kiek reikės“, – sakė Lietuvos krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, kurį cituoja „Defense Express“.

KAM nenurodė, kiek valdymo ir kontrolės šarvuočių atvyko į Ukrainą. Tačiau socialiniame tinkle „X“ paskelbtoje nuotraukoje matyti mažiausiai trys šarvuočiai.

„M577“ vadavietės transporteris, dar vadinamas vadavietės transporto priemone arba šarvuota vadavietės transporto priemone, yra šarvuoto transporterio „M113“ variantas. Jis skirtas tarnauti kaip bataliono lygmens mobilus vadavietės postas.

„M577“ įgulą paprastai sudaro penki asmenys: vadas, vairuotojas ir padalinio valdymo pareigūnai bei personalas. Šarvuotis sveria 12 tonų, jos veikimo nuotolis – 480 km.

„M577“, kurį naudoja daugybė pasaulio kariuomenių, buvo pritaikytas įvairioms funkcijoms atlikti – be kita ko, kaip šarvuotas greitosios pagalbos automobilis ar ugnies valdymo automobilis. Be to, patobulintomis „M577“ versijomis galima aptarnauti vokiškus savaeigius pabūklus „PzH 2000“, kuriuos jau naudoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Lietuvos gynybos departamente taip pat pažymėta, kad šalis skyrė 35 mln. eurų Čekijos iniciatyvai dėl amunicijos Ukrainai.

Ukrainos naujienų portalas „Defense Express“ rašo, kad Lietuva yra viena aktyviausių Ukrainos sąjungininkių nuo pat pilnos Rusijos invazijos pradžios. Lietuvos iki šiol Ukrainai suteikta karinė parama apima įvairią ginkluotę, šaudmenis, bepiločius orlaivius, kovos su dronais sistemas, karinius mokymus ir sunkiosios technikos remontą.

Lietuva ne tik perduoda karinę įrangą ir ginkluotę, bet ir aktyviai apmoko Ukrainos karius, užtikrina ukrainiečių gydymą ir reabilitaciją, skiria lėšų Ukrainą remiančioms tarptautinėms organizacijoms.

Lietuva jau yra parengusi ilgalaikį paramos Ukrainai planą – 2024–2026 m. planuojama skirti 200 mln. eurų vertės karinės paramos paketą naujiems įsigijimams. Nuo karo pradžios Lietuva yra suteikusi Ukrainai karinės paramos, kurios bendra suma siekia apie 605 mln. Eurų, apibendrina „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.