Skelbia apie Ukrainoje pastebėtą retą tanką – tokių rusai turėjo tik vieną batalioną

Nepaisant to, kad tanko specifikacijos popieriuje atrodo gerai, žinomų jo savybių sąrašas kelia abejonių: nesugeba pataikyti į taikinį ir dažnai paliekamas mūšio lauke, rašo „Defense Express“.

 Rusiško tanko „T-80UE-1“, galimai dislokuoto Ukrainoje kaip Rusijos 1-osios tankų armijos 4-osios tankų divizijos dalis, vaizdo įrašas patraukė ir Rusijos, ir Vakarų žiniasklaidos dėmesį.
 Rusiško tanko „T-80UE-1“, galimai dislokuoto Ukrainoje kaip Rusijos 1-osios tankų armijos 4-osios tankų divizijos dalis, vaizdo įrašas patraukė ir Rusijos, ir Vakarų žiniasklaidos dėmesį.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2024, 8:05 AM

Rusiško tanko „T-80UE-1“, galimai dislokuoto Ukrainoje kaip Rusijos 1-osios tankų armijos 4-osios tankų divizijos dalis, vaizdo įrašas patraukė ir Rusijos, ir Vakarų žiniasklaidos dėmesį. Rusai giria jau tradiciniais tapusius antidronines apsaugas bokštelio viršuje, o „Army Recognition“ daugiausia dėmesio skyrė „pažangioms technologinėms savybėms“ ir šios transporto priemonės retumui.

Visų pirma žurnalistai atkreipia dėmesį į modernizuotą šio tanko ugnies valdymo sistemą – palyginti su tos pačios linijos analogais – integruotą infraraudonųjų spindulių taikiklį „Plisa“, panašų į montuojamą „T-90“, ir pabūklą „2A46M-4“ su patobulintu sviedinių užtaisymo mechanizmu, kuris palaiko platesnę šaudmenų įvairovę, įskaitant kinetinius skeveldrinius šovinius BOPS.

Tačiau visos šios galimybės nepadaro „T-80UE-1“ tokiu išsiskiriančiu kaip „T-90“. Tiesą sakant, kaip pažymi „Defense Express“, šis kovinis vienetas Ukrainos mūšio laukuose buvo pastebėtas ir anksčiau, 2022 m. pavasarį. Tuo metu „T-80UE-1“ buvo aprūpintas tik vienas batalionas (paprastai – 31 tankas) ir netrukus Ukrainos pajėgos perėmė bent keturias tokias karo mašinas – ir panaudojo jas prieš buvusius savininkus.

Vis dėlto „T-80UE-1“ nusipelno dėmesio – tačiau kitoje šviesoje, rašo „Defense Express“. Šio tipo tankai iš esmės buvo Rusijos gynybos pramonės bandymas modernizuoti „T-80BV“ dar 2000-aisiais, tačiau gauta transporto priemonė Rusijos Federacijai pasirodė per brangi, todėl idėjos pradėti masinę gamybą buvo greitai atsisakyta.

„T-80UE-1“ Rusijos ginkluotosios pajėgos į tarnybą priėmė 2005 m., tačiau tuo metu buvo pagaminta tik kelios dešimtys vienetų.

Prieš prasidedant rusų invazijai į Ukrainą ir atsirandant pirmai realiai kovinei patirčiai, šis tankas buvo pastebėtas tik vieną kartą – ir tas epizodas buvo gana nepalankus išgirtoms „T-80UE-1“ galimybėms. Per 2020 m. vykusį tankų biatloną šis pagrindinis kovos tankas sugebėjo pataikyti į taikinį tik iš trečio bandymo – ir šaudymas vyko iš stacionarios pozicijos patogioje poligono aplinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.