Vyriausybė pritarė siūlymui steigti Kibernetinės gynybos valdybą

Siekiant stiprinti kariuomenės kibernetinės gynybos pajėgumus, Ministrų kabinetas pritarė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlymui steigti Kibernetinės gynybos valdybą.

Siekiant stiprinti kariuomenės kibernetinės gynybos pajėgumus, Ministrų kabinetas pritarė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlymui steigti Kibernetinės gynybos valdybą.<br>123rf nuotr.
Siekiant stiprinti kariuomenės kibernetinės gynybos pajėgumus, Ministrų kabinetas pritarė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlymui steigti Kibernetinės gynybos valdybą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-10 13:36, atnaujinta 2024-04-10 13:39

Vyriausybės patvirtinu nutarimu norima reorganizuoti Informacinių technologijų tarnybą, dalį jos funkcijų perduodant Lietuvos kariuomenei (LK).

„Tokio pokyčio tikslas – konsoliduoti krašto apsaugos sistemos pajėgumus perkeliant daugumą šios tarnybos resursų ir funkcijų Lietuvos kariuomenės Kibernetinės gynybos valdybai, o likusias funkcijas perduoti Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui ir Kertiniam valstybės telekomunikacijų centrui“, – nurodoma KAM išplatintame pranešime.

Informacinių technologijų tarnyba šiuo metu įgyvendina krašto apsaugos struktūrų ryšių ir informacinių sistemų politiką, nacionalinio saugumo ir gynybos interesams naudojamų ryšių sistemų plėtojimo ir saugumo politiką. Ji taip pat atsakinga ir už valstybės įslaptintos informacijos apsaugos politiką ryšių ir informacinių sistemų srityje.

Numatoma, kad steigiama Kibernetinės gynybos valdyba veiktų kaip LK padalinys, diegiantis strateginio ir operacinio lygmens ryšių ir informacines sistemas. Valdyba būtų atsakinga ir už tokių sistemų sąveiką su NATO, krašto apsaugos institucijų, kitų organizacijų ryšių ir informacinėmis sistemomis.

Jai taip pat būtų pavesta vykdyti kibernetines operacijas ir krašto apsaugos struktūrų mobiliųjų ryšių ir informacinių sistemų valdybą bei gynybą.

Įkūrus Kibernetinės gynybos valdybą, ją sudarytų valdybos štabas, Lietuvos didžiojo etmono Kristupo Radvilos Perkūno ryšių ir informacinių sistemų batalionas ir restruktūrizuota LK Kibernetinės gynybos valdybos Informacinių technologijų tarnyba – tik su kariuomenei būdingomis funkcijomis.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras ir toliau vykdys savo funkcijas Lietuvos kibernetinėje erdvėje.

Sprendimas steigti šį Lietuvos kariuomenės struktūrinį padalinį ministerijoje priimtas dar pernai, o šių metų pradžioje tam pritarė ir Valstybės gynimo taryba (VGT).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste