Skelbia, kad tai pavojingiausi Rusijos ginklai – jų agresorė turi kelias dešimtis

Ukrainos gynėjai teigia, kad Rusija jau kurį laiką naudoja draudžiamus ginklus. Pavyzdžiui, Ukraina ne kartą kaltino Rusiją panaudojus cheminį ginklą. Tačiau vieno savo ginklo Rusija dar neišdrįso panaudoti.

Didžiausią veikimo nuotolį turi ir pavojingiausi yra „Delfin“ klasės povandeniai laivai – kurie apginkuoti raketomis „R-29“.<br>123rf iliustr.
Didžiausią veikimo nuotolį turi ir pavojingiausi yra „Delfin“ klasės povandeniai laivai – kurie apginkuoti raketomis „R-29“.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-11 20:06

Karo ekspertas ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas Piotras Černikas teigia, kad Rusija ne šiaip sau grasina branduoliniais ginklais. Rusija tikrai turi didelį branduolinį arsenalą, kurį laiko kaip garantą, kad ji nepralaimės.

Rusija turi labai daug branduolinių ginklų. Ir ne tik tokių, kurie gali sunaikinti ištisus miestus, bet ir mažesnių, ne tokių galingų taktinių ginklų.

Anot P. Černiko, rusai turi 74 tarpžemynines balistines raketas „R-36M“ ir „UR-100N“. Tiesa, jis pripažino, kad nemano, jog šios tarpžemyninės raketos yra geros būklės, bet tai net ne taip svarbu, nes Rusija turi ir kitų branduolinių ginklų.

Rusija taip pat turi mobilių tarpžemyninių balistinių raketų sistemų „RS-24 Jars“ ir „Topol-M“ – agresorė giriasi, kad turi apie 500 jų. Branduolinę galvutę gali turėti ir raketos „Iskander“, „Kh-102“ bei kai kurios kitos raketos. Net ir savaeigis 240 mm minosvaidis „Tiulpan“ gali suduoti branduolinį smūgį.

„Visa tai gerai stebima. Tačiau pavojingiausia išlieka branduoliniais ginklais ginkluota povandeninių laivų flotilė. Jie turi iki 28 įvairių tipų ir klasių raketų nešėjų. Didžiausią veikimo nuotolį turi ir pavojingiausi yra „Delfin“ klasės povandeniai laivai, kurie apginkuoti raketomis „R-29“, – pasakoja P. Černikas.

Jis mano, kad JAV gali numušti apie 98 proc. visko, ką paleidžia rusai, bet net tie 2 proc. sukeltų milžiniškų nuostolių.

„Yra didžiulė branduolinio precedento baimė. Jei, tarkime, Donecke sprogs branduolinis užtaisas, visi supras, kad jį panaudojo rusai. Tačiau kyla klausimas – o ką tada daryti? Kokį atsakymą turėtų duoti amerikiečiai? Jei jie neatsakys – tada, pavyzdžiui, Iranas grasins sunaikinti Izraelį. Jei atsakymo nebus, jie taip ir padarys“, – teigia  Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.