Rusija panaudojo slaptas „nematomas“ raketas

Ketvirtadienį Rusija sudavė skaudų smūgį Ukrainos svarbiausiai infrastruktūrai – per raketų ataką buvo atakuota ir sunaikinta didžiausia Kijevo regiono elektrinė.

 Rusijos pajėgos panaudojo naują „nematomą“ (angl. stealth) sparnuotąją raketą „Kh-69“.<br> Wikimedia commons
 Rusijos pajėgos panaudojo naują „nematomą“ (angl. stealth) sparnuotąją raketą „Kh-69“.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-12 13:05

Kaip praneša „Defense Express“, kuriuos cituoja „Defence Blog“, Rusijos pajėgos panaudojo naują „nematomą“ (angl. stealth) sparnuotąją raketą „Kh-69“, kad sunaikintų Trypilio šiluminę elektrinę (TŠE) – didžiausią elektros energijos tiekėją Kijevo, Čerkasų ir Žytomyro regionams.

Be to, remiantis gauta papildoma informacija, raketos paleidimo nuotolis buvo maždaug 400 km. Šis parametras viršija žinomus „Kh-69“, kaip kitos „Kh-59MK2“ iteracijos, 300 km nuotolio vertinimus.

Raketos „Kh-69“ dislokavimas žymi dar vieną Rusijos vykdomos agresijos prieš Ukrainą skyrių, rašo „Defence Blog“. Nors pirmieji pranešimai apie jos panaudojimą pasirodė 2024 m. vasarį, raketos dislokavimo atvejai gali būti užfiksuoti dar 2023 m., kaip užsiminė neoficialūs šaltiniai, o vėliau patvirtino Kijevo teismo ekspertizės mokslinio tyrimo institutas.

Bendrovės „Raduga“ – Rusijos taktinių raketų korporacijos (KTRV) padalinio – sukurta raketa „Kh-69“ yra skirta tiksliai nusitaikyti į įtvirtintas vietoves, leidžianti iš anksto užprogramuoti koordinates ir jas koreguoti skrydžio metu. Ji sveria apie 809 kilogramų, skrydžio greitis siekia 1000 kilometrų per valandą, raketa pasižymi universalumu pritaikant kovinę galvutę ir mažu pastebimumu – todėl yra grėsmingas Rusijos arsenalo ginklas.

Nors iš pradžių raketa buvo skirtas lėktuvams „Su-57“, „Kh-69“ taip pat gali būti naudojama lėktuvuose „Su-34“ ir „Su-35“, kurie plačiai naudojami šiame kare.

Kaip rašo „Defense Express“, raketos valdymo sistema, kaip teigiama deklaracijose – DSMAC: panašiai kaip ir ta, kuri įdiegta į sparnuotąją raketą „X-101“, palydovinė navigacija su trukdžiams atspariomis „Cometa-M“ antenomis, taip pat inercinė. Pagrindinis šios raketos bruožas, kuris pažymėtas jos charakteristikose, yra galimybė skristi itin žemai, 20 metrų aukštyje – tai yra mažesniame aukštyje nei skrenda sparnuotoji raketa „Kh-101“.

Nepaisant to, kad ši raketa yra ikigarsinė ir turi mažesnę kovinę galvutę nei hipergarsinė raketa „Kh-47M2 Kinžal“, nenuostabu, kad „Kh-69“ gali būti laikoma blogesniu variantu Ukrainai.

Pirma, veiksmingas jos smūgis, deja, byloja apie galimybę prasiskverbti pro akivaizdžiai išsekusią Ukrainos priešlėktuvinę gynybą. Antra, jos paleidimas iš taktinių orlaivių eliminuoja didelio masto raketų atakoms būdingą bruožą, kai fiksuojamas strateginių bombonešių „Tu-95MS“ ir „MiG-31K“ pakilimas.

Be to, raketos „Kh-69“ paleidimas iš lėktuvo „Su-34“ arba „Su-35“ gali reikšti potencialiai didesnį raketų skaičių vienoje salvėje – atsižvelgiant į tai, kad pas agresorių yra daugiau tokių nešėjų. Tačiau apie tai bus galima kalbėti tik po to, kai Rusijos Federacijoje bus pradėta visavertė serijinė šios raketos gamyba, nes šiuo metu greičiausiai kalbama apie bandomųjų partijų naudojimą, o ne apie gamybą atsargoms papildyti.

Tuo pat metu šios raketos 400 km naudojimo nuotolis yra pakankamas, kad iš taktinių orlaivių, kurie gali priartėti prie sienos ar fronto linijos 50–70 km atstumu, būtų galima pataikyti į nemažai objektų Ukrainos teritorijoje. O jei Rusijos Federacija pasinaudotų galimybe leisti raketas iš Baltarusijos oro erdvės, kaip kad buvo daroma 2022 m., visa Ukrainos teritorija, išskyrus Užkarpatės sritį, gali patekti į „Kh-69“ veikimo zoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.