Skambina pavojaus varpais: naujasis koronaviruso subvariantas gali sukelti naują susirgimų bangą Jis – labiau užkrečiamas nei ankstesni

Mokslininkai įspėja apie galimą COVID-19 atvejų bangą šią vasarą, po to, kai buvo aptikta nauja Omicron subvariantų grupė, plintanti JAV, skelbia „Newsweek“.

Mokslininkai įspėja apie COVID-19 atvejų bangą šią vasarą, po to, kai buvo aptikta nauja Omicron subvariantų grupė, plintanti JAV, skelbia „Newsweek“.<br>123rf iliustr.
Mokslininkai įspėja apie COVID-19 atvejų bangą šią vasarą, po to, kai buvo aptikta nauja Omicron subvariantų grupė, plintanti JAV, skelbia „Newsweek“.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-08 09:17, atnaujinta 2024-05-08 09:29

Nauja padermė dėl mutacijų padėties baltymuose buvo pavadinta FLiRT. Taigi, kuo ypatingos šios viruso versijos ir ar turėtume būti susirūpinę?

„FLiRT pirmą kartą buvo nustatytas JAV nuotekų valymo įrenginiuose, tačiau tiksli jo kilmė nežinoma, – „Newsweek“ sakė Jungtinės Karalystės Voriko universiteto virusologas ir molekulinės onkologijos profesorius Lawrence Youngas. – Dabar FLiRT variantas plinta JAV ir už jos ribų“.

L. Youngas sakė, kad vienas iš šių naujų FLiRT variantų, pažymėtas KP.2, JAV, remiantis JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, lemia 25 proc. naujų infekcijų JAV.

„Tai kelia susirūpinimą, kad šis variantas gali sukelti vasaros infekcijos bangą“, – sakė jis.

Pirmieji duomenys rodo, kad KP.2 gali būti labiau užkrečiamas nei ankstesni variantai, tačiau dar per anksti spręsti, ar jis pavojingesnis.

„Turime toliau stebėti šio varianto plitimą, o tai sudėtinga, atsižvelgiant į tai, kad dabartiniai tyrimai yra labai fragmentiški, – sakė L. Youngas. – Naujų viruso variantų plitimas ir silpnėjantis imunitetas kelia susirūpinimą, ypač pažeidžiamiausiems – vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kurių imuninė sistema sutrikusi.

„Nors šiuo metu turimos vakcinos nėra tobulai tinkamos šiems naujiems variantams, sustiprinamosios vakcinos dozės turėtų užtikrinti tam tikrą apsaugą“, – tęsė jis. [Tačiau] gali būti, kad šie FLiRT variantai per ateinančius kelis mėnesius sukels nedidelę infekcijos bangą.“

Taigi, kokie yra šių naujų viruso atmainų simptomai?

Kiek žinoma, simptomai yra panašūs į CDC išvardytų esamų virusų atmainų simptomus. Jie apima šiuos:

  • karščiavimas arba šaltkrėtis,
  • kosulys,
  • dusulys,
  • nuovargis,
  • raumenų ar kūno skausmai,
  • galvos skausmas,
  • skonio ar kvapo praradimas,
  • gerklės skausmas,
  • sloga,
  • pykinimas arba vėmimas,
  • viduriavimas.

L. Young sakė, kad norint apsisaugoti nuo naujų FLiRT variantų, „reikia laikytis įprastų atsargumo priemonių“.

„Atlikite tyrimą, jei blogai jaučiatės. Jei jis teigiamas, likite namuose, venkite būti perpildytose ir prastai vėdinamose patalpose bei dėvėkite veido kaukę, jei esate arti žmonių, pavyzdžiui, viešajame transporte“, – teigė jis.

Parengta pagal „Newsweek“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.