Kijevas: Rusija artėja prie niūraus rekordo

Remiantis Ukrainos kariuomenės duomenimis, Rusija per vieną savaitę patyrė daugiausiai aukų nuo 2022 m. vasario, kai Maskva pradėjo invaziją į Ukrainą.

 Sunaikintas rusų tankas Nalyvaikivkoje, 2022 m. gegužė. <br> Zumapress / Scanpix nuotr.
 Sunaikintas rusų tankas Nalyvaikivkoje, 2022 m. gegužė. <br> Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2024, 7:36 PM, atnaujinta May 19, 2024, 4:37 PM

Nuo tada, kai Maskva beveik prieš savaitę pradėjo naują puolimą Ukrainos šiaurės rytinėje Charkivo srityje, Ukrainos kariuomenė pranešė apie išaugusį Rusijos aukų skaičių.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos taip pat pranešė apie įnirtingus susirėmimus rytuose ir pietuose, taip pat apie padažnėjusias Rusijos atakas karštuosiuose taškuose rytinėje Donecko srityje.

Šio pirmadienio rytą Rusija per parą buvo netekusi 1740 karių – Ukrainos statistikos duomenimis, tai didžiausias vienos dienos Rusijos aukų skaičius nuo plataus masto karo pradžios.

Antradienį per panašų laikotarpį okupantai prarado 1400 karių, trečiadienį – 1510, o ketvirtadienį – 1520 karių.

Trečiadienį Rusija pranešė, kad perėmė Robotynės – Ukrainos forposto pietinėje Zaporižės srityje – ir dviejų kaimų į šiaurę nuo antrojo pagal dydį Ukrainos miesto Charkivo, kontrolę. Tačiau Ukrainos kariuomenė ketvirtadienį pareiškė, kad Kijevo kovotojai neprarado teritorijos aplink Robotynę, kurią jos pajėgos atkovojo iš Rusijos per Kijevo 2023 m. vasaros kontrpuolimą.

Tiksliai suskaičiuoti žuvusiuosius yra nepaprastai sunku, tačiau Ukrainos pateikti duomenys rodo Rusijos nuostolius šimtus kilometrų besitęsiančioje fronto linijoje. Manoma, kad abi pusės patyrė didelių nuostolių – tačiau nei Maskva, nei Kijevas reguliariai nepripažįsta savo aukų.

Rusijos valdžios institucijos nepateikia duomenų apie visus tariamus Ukrainos nuostolius, tačiau ketvirtadienį pareiškė, kad per pastarąją dieną Ukraina neteko 1320 kovotojų. Vasario pabaigoje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad per dvejus karo metus žuvo 31 000 Ukrainos karių. Rusija teigė, kad Ukrainos žuvusiųjų skaičius yra daug didesnis, sakydama, kad vien 2023 m. Kijevas neteko 215 000 karių.

Anksčiau šį mėnesį Jungtinės Karalystės vyriausybė pranešė, kad vidutinis Rusijos kasdienių aukų skaičius 2024 m. balandį buvo šiek tiek mažesnis nei 900. Anksčiau Didžiosios Britanijos gynybos ministerija teigė, kad 2024 m. kovą kasdien Rusija vidutiniškai patirdavo po 913 aukų – po to, kai pirmaisiais metų mėnesiais Maskva atakavo Donecko miestą Avdijivką, jų skaičius išaugo. Kremliaus pajėgos Avdijivką užėmė vasario viduryje.

Kiekvienais karo metais Rusijos kasdien pranešamų aukų skaičius didėjo, balandžio pradžioje apskaičiavo Jungtinės Karalystės vyriausybė. 2022 m. šis skaičius siekė 400, o 2023 m. šoktelėjo iki 693, nurodė Didžiosios Britanijos gynybos ministerija.

Anksčiau šį mėnesį Londonas apskaičiavo, kad Rusija tikriausiai patyrė daugiau kaip 465 000 aukų. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Stéphane'as Séjourné gegužės 3 d. paskelbtame interviu Latvijos laikraščiui „Novaja Gazeta Europe“ sakė, kad Paryžius mano, jog bendras Rusijos aukų skaičius yra apie 500 000, o žuvusių kareivių – apie 150 000.

Ukrainos generalinis štabas ketvirtadienį pranešė, kad Rusijos pajėgos patyrė 488 460 nuostolių, rašo „Newsweek“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.