Planuojantiems vasaros keliones automobiliu „Google Maps“ siūlys sutaupyti

Gera žinia planuojantiems keliones – Lietuvoje populiari „Google Maps“ atnaujino daugelio pasaulio šalių, tarp jų ir Europos, žemėlapius bei jų funkcijas tam, kad keliauti būtų dar patogiau ir tvariau. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad keliaujant bent jau Europos bendrijoje nebeverta riboti mobiliojo ryšio duomenų naudojimo ir naudotis žemėlapiais „offline“ režimu.

 Gera žinia planuojantiems keliones – Lietuvoje populiari „Google Maps“ atnaujino daugelio pasaulio šalių, tarp jų ir Europos, žemėlapius bei jų funkcijas tam, kad keliauti būtų dar patogiau ir tvariau.<br> 123rf nuotr.
 Gera žinia planuojantiems keliones – Lietuvoje populiari „Google Maps“ atnaujino daugelio pasaulio šalių, tarp jų ir Europos, žemėlapius bei jų funkcijas tam, kad keliauti būtų dar patogiau ir tvariau.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2024, 1:52 PM

Balandį „Google“ paskelbė apie naujas žemėlapių ir paieškos funkcijas. Tarp jų – ne tik išplėstos galimybės rasti elektromobilių įkrovimo vietas, bet ir pasiūlymai keliauti tausojant ne tik aplinką, bet ir kelionės biudžetą.

„Nuo šiol planuojant keliones su „Google Maps“, šalia automobilių maršrutų programėlė rodys viešojo transporto ar ėjimo pėsčiomis pasiūlymus, jei kelionės laikas yra panašus. Tokiu būdu siekiama paskatinti vartotojus dažniau rinktis alternatyvius, mažiau anglies dioksido (CO₂) išskiriančius keliavimo būdus“, – pranešime žiniasklaidai sako „Bitės Profas“ Andrius Archangelskis.

Pasak jo, šis atnaujinimas diegiamas daugiau kaip 15-oje pasaulio miestų: Amsterdame, Barselonoje, Berlyne, Londone, Madride, Milane, Paryžiuje, Romoje ir kt.

Be to, nuolat atsinaujinančioje „Google Maps“ programėlėje bus pateikiama daugiau informacijos apie naujausius traukinių ir autobusų tvarkaraščius su bilietų kainomis ir nuorodomis. Keliones traukiniu bus galima patogiau planuoti 38-iose, autobusu – 15-oje šalių. Tarp šių valstybių – ne tik kaimyninė Lenkija, bet ir tautiečių pamėgta Jungtinė Karalystė, Airija, Vokietija, Graikija bei kitos šalys.

Išjungti mobilųjį ryšį – neverta

Keliaujantiems po Europą automobiliu, A. Archangelskis primena, kad norint sutaupyti mobiliojo ryšio duomenų, jau nebereikia atsisakyti „Google Maps“ programėlės. Daugelyje senojo žemyno šalių vartotojai gali naudotis mobiliojo ryšio paslaugomis pagal turimo paslaugų plano tarifus. Šiuo atžvilgiu išskirtinės tik ne Europos Sąjungos narės Šveicarija, Jungtinė Karalystė ir Andora, tad skambučiai ir mobilūs duomenys čia kainuoja daugiau. Brangesnis mobiliųjų duomenų perdavimas tarptinkliniu ryšiu (angl. roaming) yra ir kitose ne ES šalyse, tokiose kaip Juodkalnija, Serbija, Albanija ar Monakas.

„Kartais žmonės vengia naudoti žemėlapių programėlę su įjungtu mobiliuoju ryšiu, galvodami, kad šioji naudoja daug duomenų. Vis dėlto, „Google Maps“ juos naudoja itin saikingai. Pavyzdžiui, pusės Lietuvos kelių, net ir įtraukiant visus miestelius ir kaimus, žemėlapis sunaudotų vos 130 megabaitų duomenų. Tai išties ypač mažas duomenų kiekis“, – sako skaitmeninių paslaugų bendrovės „Bitė Lietuva“ atstovas A. Archangelskis.

Nors žemėlapių programėlę galima naudoti ir išjungus mobilųjį ryšį, prieš tai atsisiuntus reikiamus maršrutus, ekspertas pataria to vengti: „Google Maps“ be mobiliojo ryšio negalės pasiūlyti greitesnio maršruto, įspėti apie netikėtą kliūtį kelyje – susidariusią eismo spūstį, avariją ar kelio darbus. Keliaujant svetimoje šalyje tai gali sukelti papildomo streso.“

Taupyti mobiliojo ryšio duomenis vertėtų keliaujant ne tik už Europos Sąjungos ribų, bet ir tolimose egzotiškose šalyse, pavyzdžiui, Tailande ar Indonezijos saloje Balyje.

Lietuva – tarp greičiausių Europoje

Spėjusiems priprasti prie greičiausio 5G interneto Lietuvoje, vykstant į užsienį taip pat nėra ko nerimauti. Itin aktyviai naujos kartos 5G ryšys diegiamas ir kitose Europos šalyse.

„Šiuo metu 5G ryšį aktyviai pradėjusi plėsti Lenkija, stipriai šioje srityje pažengusi Vokietija, Prancūzija, Italija, Skandinavijos šalys. Lėčiau 5G plėtra vyksta nebent Portugalijoje. Tačiau praktiškai visoje Europoje neturėtų kilti problemų prisijungti prie 5G ryšio“, – pabrėžia „Bitės“ naujos kartos tinklų direktorius Modestas Ropė.

Pasak jo, 5G ryšio plėtrą puikiai atspindi ir Lietuvos pavyzdys: šiuo metu visoje šalyje veikia bendrovės tinkle beveik 600 naujausios kartos 5G ryšio stočių.

„Naujos kartos 5G ryšys yra pasiekiamas vis daugiau žmonių. Skaičiuojama, kad šiuo metu 3 iš 4 Europos gyventojų jau gali naudotis 5G ryšiu. Mobiliojo ryšio operatoriams keliamas tikslas didinti ne tik teritorijos, bet ir namų ūkių ryšio padengiamumą. Šiuo klausimu taip pat intensyviai dirbame ir esame pasiekę puikių rezultatų“, – pabrėžia M. Ropė.

Vis dėlto, ekspertas atkreipia dėmesį – svarbus ne tik 5G pasiekiamumas, bet ir jo greitis. Kovo mėnesį Lietuva pagal mobiliojo interneto greitį užėmė 14-ą vietą iš 148, rodo tarptautinės interneto greičio matavimo kampanijos „Ookla“ sudaryta interneto greičio matuoklė „Speedtest“. Spartesniu mobiliuoju internetu Europoje galėjo pasigirti tik Islandija (4-a vieta), Danija (6-a vieta), Nyderlandai (8-a vieta) ir Norvegija (13-a vieta).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.