Krašto apsaugos ministras: karas Ukrainoje verčia mus ieškoti pažangių gynybos sprendimų

Antradienį Vilniuje gynybos technologijų konferencijoje „TechBatt: Technologijos mūšio lauke 2024“ verslo, mokslo bei gynybos sektorių atstovai iš Lietuvos ir užsienio šalių aptaria gynybos technologijas, galinčias pakeisti mūšio lauko dinamiką, analizę ir strategijas, technologijų integravimą į kasdienę karinę veiklą.

Pasak ministro, šiandien svarbu mokytis iš karo pamokų Ukrainoje, adaptuotis, aprūpinti savo pajėgas inovatyvia technologine produkcija, spartinti mokslinius tyrimus ir inovacijų kūrimą ir kurti naujas technologijas, kurios leistų mums prisitaikyti prie nuolat besikeičiančios aplinkos.<br>KAM / Karolio Kavolėlio nuotr.
Pasak ministro, šiandien svarbu mokytis iš karo pamokų Ukrainoje, adaptuotis, aprūpinti savo pajėgas inovatyvia technologine produkcija, spartinti mokslinius tyrimus ir inovacijų kūrimą ir kurti naujas technologijas, kurios leistų mums prisitaikyti prie nuolat besikeičiančios aplinkos.<br>KAM / Karolio Kavolėlio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2024, 12:45 PM

„Ukrainoje vykstantis karas mums nuolat primena, koks svarbus mūšio lauke yra nuolat kintantis pažangiųjų gynybos sprendimų vaidmuo. Pažangiausios technologijos ne tik reiškia proveržį ar dominavimą, jos leidžia efektyviau naudoti resursus ir svarbiausia – gelbėti gyvybes“, – atidarydamas konferenciją sakė krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Ministras taip pat pasveikino į konferenciją atvykusią Ukrainos delegaciją, vadovaujamą Ukrainos gynybos ministro pavaduotojos Katerynos Chernohorenko. „Jūsų kompetencija technologijų ir karybos srityje ir mūsų bendradarbiavimas su sąjungininkais atlieka svarbų vaidmenį kuriant saugesnę Europą“, – sakė krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas. Pasak ministro, šiandien svarbu mokytis iš karo pamokų Ukrainoje, adaptuotis, aprūpinti savo pajėgas inovatyvia technologine produkcija, spartinti mokslinius tyrimus ir inovacijų kūrimą ir kurti naujas technologijas, kurios leistų mums prisitaikyti prie nuolat besikeičiančios aplinkos.

„Mes esame labai dėkingi Lietuvai ir visiems mūsų partneriams už jų nuolatinę karinę, politinę ir humanitarinę paramą. Mes suprantame, jog Rusija stiprina savo pajėgumus, todėl kovodami su priešu mes turime taikyti naujausias ir pažangiausias technologijas bei ieškoti naujų technologinių sprendimų mūsų ginkluotosioms pajėgoms. Turime gerinti savo technologinius sprendimus ir skaitmenizuoti savo sistemas, kad Ukrainos kariuomenė taptų mobilesnė, nes tik pasitelkę pažangiausius technologinius sprendimus mes galime veikti geriau už priešininkus“, – kalbėjo Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja.

Konferencijos atidaryme dalyvavusi ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina pabrėžė, jog šiuo metu gynybos ir saugumo sektoriuje veikia daugiau kaip 80 įmonių, kuriančių pažangius ir pasauliniu mastu konkurencingus sprendimus: nuo dronų iki lazerių technologijų. „Dirbame, kad tokių įmonių Lietuvoje būtų kuo daugiau, todėl lengviname sąlygas inovatyvioms įmonėms veikti šioje srityje – supaprastinome stambiems gynybos pramonės projektams įgyvendinti reikalingas procedūras, toliau investuojame į gynybos pramonės augimą. Taip pat aktyviai kviečiame investuotojus iš NATO šalių rinktis Lietuvą ir joje plėtoti gynybos sprendimus“, – sakė ji.

Konferencijos Vilniuje dalyvauja per 200 politikos formuotojų, gynybos pramonės lyderių, inovacijų ekspertų ir mokslininkų iš viso pasaulio. Įžvalgomis apie naujausias gynybos technologijas dalijasi karybos ekspertai iš NATO, Europos gynybos agentūros, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Singapūro, Lenkijos ir kitų šalių mokslininkai, taip pat didžiųjų Europos gynybos pramonės įmonių, tokių kaip „Thales“, „WB Electronics“, „ST Engineering“, SAAB atstovai.

Gynybos technologijų konferenciją „TechBatt: Technology on the Battlefield“ surengė Krašto apsaugos ministerija kartu su Gynybos resursų agentūra. Renginys organizuotas pirmą kartą, siekiant aptarti inovatyvų požiūrį į gynybos technologijų vystymą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.