Gali turėti rimtų pasekmių: rusai neteko dar vienos savo liaupsinamos oro gynybos sistemos

Ukrainos ginkluotosios pajėgos sėkmingai smogė į modernias Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemas okupuotame Kryme.

Iš raketų sistemos „S-400“ paleista raketa.<br>AFP / Scanpix.
Iš raketų sistemos „S-400“ paleista raketa.<br>AFP / Scanpix.
„S-400“.<br>Wikimedia commons.
„S-400“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 11, 2024, 9:23 AM, atnaujinta Jun 11, 2024, 9:42 AM

Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešimo, smūgiai buvo suduoti priešlėktuvinės gynybos sistemai „S-400“ netoli Džankojaus ir dviem priešlėktuvinės gynybos sistemoms „S-300“ netoli Čornomorsko ir Eupatorijos.

„Nė viena iš mūsų paleistų raketų [ATACMS] nebuvo perimta „labai efektyvios“ priešo priešlėktuvinės gynybos“, – pranešė Generalinis štabas.

Po smūgių kompleksų „S-300“ ir „S-400“ radiolokacinės operacijos tikslinėse teritorijose buvo nedelsiant nutrauktos. Be to, vėliau visose trijose Rusijos priešlėktuvinės gynybos pozicijose buvo pastebėti sprogimai.

Generalinis štabas pabrėžė operacijos poveikį, teigdamas: „Dėl efektyvaus gynybos pajėgų kovinio darbo Rusijos okupantų priešlėktuvinė gynyba Ukrainos Kryme patyrė didelių nuostolių.“

Raketų sistemos „S-300“ ir „S-400“ yra vieni pažangiausių oro gynybos pajėgumų Rusijos arsenale. Ypač „S-400“ garsėja taiklumu dideliu nuotoliu ir dideliu tikslumu. Šių sistemų neutralizavimas labai pablogina Rusijos gynybinę poziciją regione ir gali atverti kelią tolesnei Ukrainos pažangai.

S-400“ ypatybės

„S-400“ yra viena pažangiausių Rusijos tolimojo ir vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos raketų sistema, kurią gamina koncernas „Almaz-Antej“.

Ji buvo sukurta remiantis SSRS laikais sukurta sistema „S-300“. Tačiau, anot „Militarnyj“, „S-400“ sistema pasižymi gerokai geresnėmis taktinėmis ir techninėmis savybėmis. „S-400“ skirta naikinti strateginius ir taktinius orlaivius (įskaitant „nematomuosius“ reaktyvinius lėktuvus) ir gali smogti bet kokiems kitiems oro taikiniams stipria ugnimi ir radioelektroninėmis priešlėktuvinėmis priemonėmis.

Pilną „S-400“ sistemą sudaro vado mašina, ugnies valdymo radaras ir raketų paleidimo mašina.

Priešlėktuvinės gynybos sistema ginkluota dviejų tipų ginklais: „48N6“ ir „9М96“ skirtingų modifikacijų priešlėktuvinėmis raketomis. Teigiama, kad 2018 m. pradėta naudoti raketos versija „40N6Е“ gali smogti aerodinaminiams taikiniams iki 380 km atstumu 30–35 km aukštyje.

Jos taip pat gali smogti balistiniams taikiniams ne didesniu kaip 60 km atstumu. Kiekviename paleidimo įrenginyje gali būti po keturias tokias raketas. Priešlėktuvinės raketos „9М96Е“ ir „9М96Е2“ gali kovoti su orlaiviais ir taktinėmis balistinėmis raketomis mažesniais atstumais, taip pat ir itin mažuose aukščiuose.

Didžiausias „9М96Е“ oro taikinių įveikimo nuotolis yra 40 km iki 20 km aukštyje. Teigiama, kad „9М96Е2“ raketa gali kovoti su taikiniais 120 km atstumu ir iki 30 km aukštyje. Kiekviename paleidimo modulyje telpa keturios tokios raketos.

Parengta pagal „Defence Blog“ ir kitus šaltinius.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.